U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Landen buiten EU houden vlees uit Nederland tegen

Door onze redacteur MARCEL AAN DE BRUGH
ROTTERDAM, 15 JAN. De Nederlandse export van zowel levende runderen als rundvlees naar landen buiten de Europese Unie is zo goed als stilgevallen vanwege de BSE- crisis. De Nederlandse rundveesector lijdt daardoor een schade die op jaarbasis ongeveer 200 miljoen gulden bedraagt.

Hoe lang de importstop van zogeheten derde landen (buiten de EU) duurt is volgens een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) niet duidelijk. "Voor vlees verwacht ik dat het tijdelijk is. Geslachte runderen worden inmiddels getest op BSE. Als de genomen maatregelen goed werken, zie ik geen reden om Europees rundvlees te blijven weigeren." Anders ligt het volgens de woordvoerder voor levende runderen. Er bestaat nog geen test om levende dieren op BSE te testen. Zolang zo'n test niet op de markt is, zal de importstop volgens hem blijven gelden. "Daar zal de situatie dus moeilijker te herstellen zijn."

Nederland voerde in 1999 bijna 19.000 runderen en kalveren uit naar derde landen, met een exportwaarde van ruim 40 miljoen gulden. Marokko en Polen waren de belangrijkste importeurs. Daarnaast voerde Nederland zo'n 84.000 ton rund- en kalfsvlees uit naar derde landen. De waarde daarvan bedroeg bijna 200 miljoen gulden. De belangrijkste afnemers waren Egypte en Rusland. "De enige grote klant die op dit moment nog Nederlands vlees afneemt is Rusland", zegt de woordvoerder van PVE.

Uit voorlopige cijfers van de PVE blijkt dat de totale uitvoer van de runder- en kalversector (levende dieren, vlees en vleeswaren) in 2000 daalde met 23.000 ton tot 396.000 ton. Een van de redenen van die daling is de BSE-crisis. De uitvoer van fokrunderen naar Marokko, Algerije en Polen groeide in 2000, maar is inmiddels stilgevallen.

Dat de importstop ook gevolgen heeft voor de kalverhouders is onterecht, meent H. Swinkels, hoofd in- en externe betrekkingen van de VanDrie Group. Het bedrijf uit Apeldoorn is de grootste producent van kalfsvlees in Nederland, en heeft een jaaromzet van 2 miljard gulden. De VanDrie Group slacht jaarlijks 800.000 kalveren en heeft daarmee een marktaandeel van 60 procent. Het exporteert zijn producten naar 52 landen. Daarvan hebben er inmiddels 27 de grenzen gesloten voor rund- en kalfsvlees. "Maar kalveren vallen buiten de risicogroep voor BSE", zegt Swinkels. "Onze dieren zijn allemaal jonger dan twaalf maanden, te jong om BSE te hebben. Maar de landen buiten de EU hebben hun grenzen gesloten voor lle rundvleesproducten, en daar valt ook kalfsvlees onder."

De VanDrie Group slaat het vlees van de geslachte kalveren nu tijdelijk op. De uiteindelijke schade voor het bedrijf is moeilijk te ramen. Swinkels: "In Italië is inmiddels ook een BSE-koe opgespoord, en dat is een van de grootste importeurs van kalfsvlees."

NRC Webpagina's
15 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad