Hoofd kwaliteit Albert Heijn
'Wat in onze winkels lag, was veilig'
Albert Heijn haalde op bevel van
de overheid de Duitse rundvleeswaren uit de schappen. Moest dat nou?
Door onze redacteur JANNETJE KOELEWIJN
ZAANDAM, 29 DEC. Dr. Simone Hertzberger, hoofd kwaliteit en interne
informatie van Albert Heijn: "Wat vrijdag in onze winkels lag, was
absoluut veilig. Of nee, ik moet zeggen dat het risico verwaarloosbaar
klein was. De Duitse rundvleeswaren die vrijdag in onze winkels lagen,
hebben wij in het volste vertrouwen aangeboden aan onze klanten."
Simone Hertzberger is diergeneeskundige, werkte bij de Keuringsdienst
van Waren, promoveerde op een onderzoek naar voedselvergiftiging en ging
daarna naar Ahold en Albert Heijn.
Zijn de Duitse producten voor niets weggehaald?
"In principe wel ja. De overheid wist onvoldoende wat wij de afgelopen
maanden al hadden gedaan. Maar als er zo'n opdracht komt, dan voeren wij
die gewoon uit. De discussie of het nuttig was, komt later."
Hoe weet u zo zeker dat uw producten veilig zijn?
"Omdat we ons er de laatste maanden van hebben overtuigd dat al onze
leveranciers hun producten betrekken van slachthuizen die werken volgens
de wettelijk bepaalde moderne slachttechnieken. Wij kijken niet naar
landen, wij kijken naar leveranciers. Of ze nou op de Noordpool zitten
of in Duitsland, we doen alleen zaken als ze gegarandeerd veilig
werken."
Hertzberger vertelt hoe ze eind oktober met de andere supermarktketens
namens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel de overheid een brief
stuurde met daarin, zegt ze, een echte kruideniersvraag:
waarom kunnen wij Nederlands vlees veilig verkopen? In Engeland
was net een somber rapport verschenen over de aanpak van BSE in de
eerste jaren na de ontdekking. De supermarktketens maakten zich zorgen.
Hoe konden ze hun klanten vertrouwen geven? Hertzberger vertelt dat het
antwoord op zich liet wachten en dat ze toen zelf vast aan het werk zijn
gegaan. Adviseurs werden geraadpleegd. Leveranciers werden opnieuw
gecontroleerd. "Niet met een belletje, maar met formulieren en
handtekeningen van dierenartsen of andere bevoegde deskundigen."
Op maandag 18 december, zegt ze, wist Albert Heijn van alle 45
leveranciers van vlees en vleeswaren dat ze te vertrouwen waren. "Dat
wisten we al, maar nu wisten we het opnieuw zeker."
En het antwoord van de overheid?
"Dat kwam op 22 november. Er werd onder andere uitgelegd hoe de
controles op de gescheiden slachttechnieken werden uitgevoerd. Maar dat
hadden we inmiddels zelf al uitgezocht."
En op 22 december moest u opeens alle Duitse rundvleeswaren weghalen.
Was dat een verrassing?
"We hadden het niet zien aankomen, we werden overvallen.
Was het een politieke maatregel?
"Dat weet ik niet. Ik kan alleen zeggen dat de overheid onvoldoende wist
wat wij al hadden gedaan."
Nu blijken producten uit andere landen ook niet gegarandeerd veilig
te zijn. Gaat u ze vast weghalen?
"Toen ik gisteren in de krant las over mogelijk besmette producten uit
Italië, Spanje en Griekenland, dacht ik: niet bij ons. Al onze
leveranciers zijn veilig, waar ze ook zitten. Als het anders was, zou ik
het niet zeggen. We zouden verschrikkelijk nat gaan."
Maar u loopt dus kans dat u over een week bevel krijgt om alle
Spaanse worstjes weg te halen. Wat doet u dan?
"Dan halen we ze weg. Maar ik ben gisteren bij Henk Verburg geweest, hij
is de man op het ministerie van Volksgezondheid die dit allemaal
aanstuurt. Ik heb hem uitgelegd wat we gedaan hebben."
En wat zei hij?
"Dat hij er bij toekomstige maatregelen rekening mee zou houden."