Duitsers: wild en eend
Door onze correspondent MICHÈLE DE
WAARD
BERLIJN, 22 DEC. Zelfs de
geliefde Berlijnse Currywurst wordt nog volop verkocht bij de
slagerij van Frank Epler. Vlak voor de feestdagen loopt zijn nering aan
de Schönhauser Allee in de Prenzlauer Berg gesmeerd.
Nee, rundvlees wordt nauwelijks meer verkocht wegens BSE. Wild,
varkensvlees en casseler rib des te meer. "En voor Kerst komen de
meesten hier een mooie gans of een eend halen", zegt Gaby, die al
twintig jaar in de Oost-Berlijnse slagerij werkt. Van angst voor vlees
is bij Frank Epler weinig te merken. De omzet in zijn zaak is geen mark
gedaald, ook al werd gisteren het vijfde geval van BSE in Duitsland
bekendgemaakt. Tot voor kort pronkte Duitsland nog met het predikaat
'BSE-vrij'. Maar nadat enkele weken geleden de eerste BSE-koe in
Sleeswijk-Holstein werd ontdekt, stapelen de ziektegevallen zich op.
Veel dieren blijken te zijn gevoed met plantaardig voer waaraan resten
diermeel zijn toegevoegd. Staatssecretaris Erwin Jordan van
Gezondheidszorg vreest "Franse toestanden" en waarschuwt dat tientallen
runderen besmet kunnen zijn.
Maar ook zonder rundvlees kunnen fijnproevers gelukkig worden, menen de
Duitse chef-koks. De toprestaurants in Berlijn zijn bij hun kerstmenu's
allemaal overgeschakeld op vis en wild. Karlheinz Hauser, topkok van het
gourmet-restaurant Lorenz Adlon, ziet geen enkel gevaar voor het
culinaire genot van zijn gasten. "Vroeger verkochten we dertig
runderfilets op een avond, nu hooguit twee." Maar fazanten, duiven en
patrijzen zijn een "dankbaar alternatief" op de kaart. De kersttip van
de Duitse voedselgoeroe Dieter Johnsen van het Instituut voor
Voedselonderzoek: reerug met vossebessen en aardappelklompjes, gans
gevuld met appels en kastanjes of een blauwe karper in boter met rijst.
"Zeer lekker en er zit veel vitamine C in." Maar worst met aardappelsla?
Daarover heeft zelfs Johnsen z'n twijfels. Hoewel de tweeduizend
daklozen in Berlijn al met een bord aardappelsla als kerstmenu gelukkig
zouden zijn.