BSE-spook maakt 'gebakken paard' populair
Het spook van de BSE drijft de
vraag naar paardenvlees op. 'Gebakken paard' is plotseling zo populair
in Europa dat de prijs flink oploopt.
Door onze correspondent CAROLINE DE GRUYTER
BRUSSEL, 30 NOV. "Lekker wel hè, een beetje zoet", zegt
Stephane. "Ik heb er dit keer knoflook bijgedaan", zegt Nathalie. Op hun
borden ligt, tussen een berg puree-uit-een-pakje en wat boontjes, een
stuk gebakken paard. In de oude Belgische mijnstreek waar zij wonen,
tegen de Franse grens, verkopen veel slagerijen paardenvlees: het
traditionele poor man's dinner. "Nu de gekkekoeienziekte in
Europa weer is uitgebroken", zegt Stéphane, "kopen we het steeds
vaker. Paard wordt alleen wel steeds duurder. "
Geen wonder. Zij zijn niet de enige Belgen die steeds meer paardenvlees
eten. Sommige slagerijen en restaurants kunnen de vraag nauwelijks aan.
"Als er bij ons vier mensen aan een tafel gaan zitten, bestelt er
tegenwoordig zeker eentje gebakken paard." Linda Rock, eigenaar van
restaurant De Veehandel, merkt het dagelijks: door de angst voor gekke
koeien eten meer mensen paard. In het restaurant, dat pal tegenover het
slachthuis van Antwerpen ligt, " stijgt de vraag naar paardenentrecote
en paardenbiefstuk de laatste weken enorm".
Vleesgroothandelaren en -importeurs in België bevestigen dat het
spook van de BSE de vraag naar paardenvlees opdrijft. Bij Multimeat,
een bedrijf dat geïmporteerd paardenvlees uit Noord- en Zuid-
Amerika en Australië verkoopt aan distributeurs in heel Europa,
kunnen ze "het niet aanslepen". Ook Olivier Kemseke van groothandel
Chevideco in Rekkem, die paardenvlees levert aan 750 Europese
slagerijen, zegt: "We beginnen krap te zitten." In Frankrijk verkoopt
hij 40 tot 45 procent meer dan anders, in Italië 30 procent meer.
Fransen en Italianen zijn de grootste paardenvleeseters in Europa. In
België (derde op de Europese ranglijst, vooral wegens Italiaanse
migranten rond steden als Bergen en Charleroi) begon de groei al
eerder: door de hormonen-affaires en de dioxinecrisis steeg de verkoop
van paardenvlees in de jaren negentig al met 240 procent. Kemseke zegt
dat hij de laatste weken in België vijf procent meer paardenvlees
verkoopt. Andere groothandelaars noemen hogere getallen.
De prijzen blijven stijgen, want er is schaarste: paarden worden niet
voor de slacht gefokt maar om op te rijden. Hoewel paardenvlees
ijzerrijk en mager is, denken veel mensen er niet aan om een 'edele
viervoeter' op te eten. Alleen veulens die met een afwijking worden
geboren en zieke oude paarden belanden in de pan. Want alleen zij
hebben mals vlees - vlees van paarden tussen de één en
tien jaar is hard als beton. Dat paarden, zoals sommigen zeggen, het
slachtoffer worden van de gekkekoeiencrisis, is volgens Kemseke dan ook
een fabeltje: "Het is niet zo dat we nu even gauw extra paarden
slachten. En niet alleen omdat die niet te eten zijn. Wie een gezond
paard wil verkopen, krijgt er van mij 26.000 frank voor (1.300 gulden)
en van een manege of een particulier die erop wil rijden, drie keer
zoveel. Die is dus wel gek als hij het dier naar het slachthuis brengt.
Dat doet hij alleen als hij alles al geprobeerd heeft."