U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Franse maatregelen


De Franse regering heeft gisteren de volgende maatregelen aangekondigd om de onrust over de gekkekoeienziekte BSE weg te nemen:

  • onmiddellijk verbod op het gebruik van diermeel in krachtvoer voor alle dieren. Dit verbod bestond al sinds 1990 voor runder- en schapenvoer, maar vermoed wordt dat het regelmatig werd ontdoken. Het verbod wordt nu uitgebreid tot alle diervoer, dus ook voor varkens, pluimvee, gevogelte, wild en vis;
  • verbod op de verkoop van 'riskante' eetwaren als zwezerik en T-bone steak;
  • scherpere controle op intensieve veehouderij en slachthuizen;
  • uitbreiding van BSE-tests, die in Frankrijk sinds afgelopen zomer al strenger zijn dan in enig ander EU-land;
  • meer onderzoek naar de oorzaak van BSE.

    Bij het verbod op het gebruik van alle diermeel gaat het jaarlijks om ongeveer een miljoen ton. De vernietiging daarvan raamt premier Jospin, die de maatregelen gisteren bekendmaakte, op 1,7 miljard gulden. Het verboden diermeel zal eerst opgeslagen moeten worden, omdat er onvoldoende capaciteit is om het direct te vernietigen (verbranden). Voor een plantaardig surrogaat (maïs, soja) is Frankrijk de komende jaren aangewezen op import uit voornamelijk Noord- en Zuid-Amerika. Daarbij moet ermee rekening worden gehouden dat veel van deze gewassen in de VS en Argentinië genetisch gemanipuleerd zijn. De EU is er nog niet uit of vlees van dieren die zijn grootgebracht met genetisch gemanipuleerde maïs of soja ook als genetisch gemanipuleerd vlees moet worden aangemerkt, zoals consumentenorganisaties bepleiten.

  • NRC Webpagina's
    15 november 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad