U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier BSE

Nieuws

Wat is BSE?

Maatregelen Europese Unie

Maatregelen Nederland

BSE in het buitenland

Chronologie

Links

Britse regering misleidde publiek in BSE- crisis

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 OKT. Opeenvolgende Britse regringen hebben de risico's van de gekkekoeienziekte (BSE) stelselmatig onderschat. Daardoor hebben zij het publiek misleid en is er van een doelmatige aanpak van die risico's voor de veeteelt en de volksgezondheid geen sprake geweest.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport over de BSE-crisis van een speciale onderzoekscommissie onder leiding van rechter Lord Phillips, dat gisteren is verschenen. De autoriteiten hebben niet bewust gelogen, maar zij waren veel te veel gefixeerd op het voorkomen van onrust onder de bevolking, aldus de commissie.

Het onderzoek, dat tweeëneenhalf jaar duurde, is vernietigend over de wijze waarop de opeenvolgende Conservatieve regeringen onder leiding van de premiers Thatcher en Major tussen 1986 en 1996 reageerden op de BSE-epidemie. Het zou tot maart 1996 duren voordat de autoriteiten toegaven dat BSE waarschijnlijk was overgedragen op mensen. Van deze variant van de dodelijke hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) zijn in Groot-Brittannië intussen 84 gevallen vastgesteld; 77 patiënten zijn overleden. De BSE-crisis kostte de Britse vee- en vleessector naar schatting vier miljard gulden. Meer dan 170.000 beesten zijn afgemaakt.

De gekkekoeienziekte ontstond nadat Britse runderen, met name melkvee, op grote schaal krachtvoer toegediend kregen waarin gemalen karkassen van runderen en schapen waren gemengd. De kwaadaardige schapenziekte scrapie, die de hersenen aantast, zou daardoor zijn 'overgesprongen' naar koeien en vervolgens naar mensen die besmet rundvlees aten. Het eerste geval van BSE werd in 1986 vastgesteld, de eerste CJD-dode werd in 1995 geregistreerd.

NRC Webpagina's
27 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad