N R C   H A N D E L S B L A D  -  C O L U M N S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

CS VRIJDAG
Eerder verschenen
columns


JL HELDRING
HJAHOFLAND
ROEL JANSSEN
ELSBETH ETTY
YOUP VAN 'T HEK
KAREL KNIP
PAUL DE LEEUW
LEO PRICK

Audi II

door Paul Steenhuis
Er waren bloemen voor Saskia Bruines, de Amsterdamse wethouder van cultuur, afgelopen woensdag na de vergadering van de raadscommissie voor cultuur. Volgens Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum, 'waren de laaghangende wolken die boven het Stedelijk hingen, nu opgetrokken'.

Je zou haast denken dat de gemeenteraad een historische beslissing genomen had over het zieltogende en al tien jaar op uitbreiding wachtende Stedelijk Museum. Maar dat is helemaal niet zo. Het museum heeft namelijk de opdracht gekregen om bij sponsors zelf maar de lieve som van 150 miljoen gulden te zoeken voor de uitbreiding en broodnodige renovatie. De gemeenteraadsleden, die in een feeststemming waren, kwamen met 35 miljoen over de brug: ze hadden namelijk besloten dat de hele operatie 185 miljoen mag gaan kosten - voornamelijk te betalen door 'de banken en het bedrijfsleven', zoals VVD-raadslid Reina Spier het later uitdrukte.

Dat politici geen geheugen hebben, is duidelijk. Dat ze ervan uitgaan dat de zakenwereld geen geheugen heeft, gaat wel erg ver.

Want had het Amsterdamse gemeentebestuur het Stedelijk al niet eens op pad gestuurd met de uitdrukkelijke opdracht om nieuwbouw via sponsoring te bekostigen?

Ja, inderdaad, de Audi-rel in 1999! Op verzoek van de gemeente was Fuchs met sponsors gaan praten en in dat jaar maakte Fuchs opgetogen bekend dat met de importeur van autofabrikant Audi een deal was gemaakt. Die zou ruim tien miljoen voorschieten om de nieuwe museumvleugel te bouwen. "Een bedrag waarik niet zo van onder de indruk was", zei PvdA- cultuurwoordvoerder Sybren Piersma eergisteren. De gemeenteraad maakte de sponsordeal onmogelijk. Men vreesde dat Fuchs zijn museumbeleid te veel door Audi zou laten bepalen, ook al bezwoer Fuchs dat zijn onafhankelijkheid als directeur niet in het geding was.

De hele zaak was van de baan. Midden vorig jaar besloot de raad ruim 35 miljoen voor de nieuwbouw te reserveren, maar voor de renovatie van het oude museumgebouw - door al het uitstel inmiddels verpauperd - had men niet nog eens 65 miljoen over. Een paar maanden later trok de gemeenteraad ook het geld voor de nieuwbouw weer terug: dat ging naar de Stadsschouwburg, voor het nieuwe vlakke vloertheater.

En nu is er dus nog steeds geen enkele substantiële nieuwe toezegging van de gemeente. Er is geen extra geld beschikbaar gesteld, ze bieden niet meer dan ze al eerder hadden toegezegd. En opnieuw moet de museumdirectie gaan bedelen bij 'banken en zakenlieden'. Zakelijk directeur Stevijn van Heusden van het Stedelijk heeft er 'geen hoge verwachtingen' van. Dat ziet hij scherp. Welk bedrijf wil nu nog investeren in een museum waarvoor de gemeente zelf al meer dan tien jaar geen cent extra over heeft? Het is onnozel van de Amsterdamse politici om te verwachten dat zakenlui ezels zijn, die zich voor de tweede keer aan die zelfde steen van het Stedelijk willen stoten.

(Uit Cultureel Supplement van 26 januari 2001 )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad