U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Achtergronden en links

Britse slachter heeft mogelijk MKZ

LONDEN, 24 APRIL. Een Britse slachter heeft mogelijk mond- en klauwzeer opgelopen, meldde de Britse omroep BBC maandagavond. Het ministerie van Volksgezondheid onderzoekt of er inderdaad sprake is van besmetting.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de man 'alle symptomen' van de ziekte. Dat zijn blaren aan handen en voeten en in de mond. Of het om MKZ gaat, is pas over 48 uur bekend, als de tests zijn afgerond.

De man die de besmettelijke ziekte zou hebben, heeft volgens de eerste berichten te maken gehad met de omvangrijke operatie om besmette en mogelijk besmette dieren in Cumbria af te maken. Als de slachter inderdaad is besmet, gaat het om het tweede geval dat ooit in Groot-Brittannië bij een mens is geconstateerd. Het eerste was tijdens de epidemie van 1966.

Wetenschappers zeggen dat het erg onwaarschijnlijk is dat mensen mond- en klauwzeer krijgen, maar dat het in geval van zeer nauw contact met geïnfecteerde dieren niet onmogelijk is. ,,Mond- en klauwzeer is in principe een dierziekte, die alleen in zeer zeldzame gevallen op mensen wordt overgebracht'', zei prof. Tony Hart, virusexpert van de Universiteit van Liverpool.

Hij vermoedt dat alleen mensen die in zeer nauw contact zijn geweest met besmette dieren de ziekte kunnen oplopen. Van besmetting van mens op mens had Hart nog nooit gehoord. Volgens hem is het wel mogelijk dat geïnfecteerde mensen dieren besmetten, omdat dieren veel gevoeliger zijn voor besmetting.

Krijgen mensen de ziekte, dan verloopt die heel mild. Binnen enkele weken is de patiënt hersteld. Het bericht over de slachter geeft vuur aan de verhalen dat de mond- en klauwzeerepidemie ook voor de mens gevaarlijk kan zijn. Er bestaan vooral zorgen over mogelijke besmetting met kankerverwekkende dioxines door de brandstapels waarop de kadavers worden verbrand. (BBC/ANP)

NRC Webpagina's
24 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad