U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid

Commissie Albeda:

Sociaaleconomische geschillen opheffen met WAO

Door onze wetenschapsredactie
ROTTERDAM, 24 APRIL. De uitkering aan volledig arbeidsongeschikten moet op het huidige niveau blijven en meer mensen met een chronische ziekte moeten aan het werk kunnen. Deze maatregelen, in combinatie met maatregelen tegen roken, voor een gezondere leefstijl en voor meer hoger onderwijs aan kinderen uit arbeidersgezinnen zijn nodig om de sociaaleconomische gezondheidsverschillen op te heffen.

Die aanbevelingen doet de commissie Albeda die in opdracht van het ministerie van volksgezondheid beleidsmaatregelen opstelde om de nog steeds groeiende gezondheidsverschillen tussen armen en rijken te verkleinen. Nu is het nog zo dat in Nederland arme mensen gemiddeld twaalf jaar eerder sterven dan rijke mensen. Ondanks gericht beleid zijn de sociaal-economische gezondheidsverschillen de laatste twintig jaar toegenomen, niet alleen in Nederland, maar in heel Noord-West-Europa.

Het tot nu toe gevoerde beleid is gevalueerd door de programmacommissie sociaaleconomische gezondheidsverschillen II onder voorzitterschap van de oud-minister van sociale zaken en oud-hoogleraar economie prof.dr. W. Albeda. In het vandaag verschenen eindrapport doet de commissie zo concreet mogelijke aanbevelingen om de verschillen in ziekte en sterfte tussen arm en rijk terug te dringen. Zulke interventies hebben echter een bescheiden effect, aldus de commissie. Het terugdringen van het sterfteverschil van 12 jaar tot 9 jaar in 2020 lijkt de commissie een haalbaar doel, waarvoor echter grote inspanningen nodig zijn. Begin jaren tachtig is in West-Europa hetzelfde doel (terugdringen van de sterfteverschillen met een kwart) al eens gesteld, maar dat doel is nergens gehaald. Integendeel, de verschillen zijn in die afgelopen 20 jaar groter geworden. Daarom is een grote inspanning nodig. De commissie valt onder het ministeris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar veel van de aanbevelingen zijn alleen te realiseren als veel andere ministeries ze overnemen.

NRC Webpagina's
24 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad