U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie Taiwan

Witte Huis


Bush helpt Taiwan militair

Door onze correspondent
WASHINGTON, 24 APRIL. President Bush zorgt dat Taiwan het meest forse pakket defensie-materieel sinds negen jaar kan kopen. Het omvat onder meer onderzeeërs, anti-onderzeeboot-vliegtuigen en torpedobootjagers, maar niet de meest geavanceerde met Aegis-radar.

Met dit pakket kan de regionale militaire balans tussen de Volksrepubliek en Taiwan worden hersteld, aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris die gisteravond de hoofdlijnen onthulde van het pakket dat Bush vandaag in Washington aan een Taiwanese delegatie zou bekend maken.

De Amerikaanse president moet jaarlijks op 24 april laten weten wat hij doet om Taiwan in staat te stellen zich te verdedigen. Dat gebeurt op grond van de Taiwan-wet uit 1979. De beslissing van dit jaar houdt volgens het Witte Huis geen verband met het recente incident rond het Amerikaanse spionagevliegtuig dat op het eiland Hainan een noodlanding moest maken, waarna 24 bemanningsleden elf dagen werden vastgehouden.

Het materieel dat Washington nu bereid is aan Taiwan te bezorgen vormt geen bedreiging voor China, zo werd gisteravond onderstreept. Het ligt in de lijn der verwachting dat de regering in Peking daar anders over denkt. De Amerikaanse regering stelt een beslissing over een Aegis-systeem één of twee jaar uit, en koppelt die aan terugtrekking door China van zeker 300 op Taiwan gerichte geleide wapens.

Ook zonder de Aegis-leverantie is het Taiwan-pakket het grootste sinds de eerste president Bush in '92 150 F-16 straaljagers aan Taiwan bezorgde. In Washington werd gezegd dat de beslissing om Taiwan niet de meest geavanceerde torpedobootjagers, maar vier torpedobootjagers van de Kidd-klasse te bezorgen, was gebaseerd op de overweging dat Taiwan nu geholpen moet worden. De vier Kidd-klasse jagers werden oorspronkelijk gebouwd voor de Shah van Perzië; zij liggen sinds '81 in de mottenballen en kunnen in 2003 worden geleverd na een moderniseringsbeurt. De nieuwste jagers-met-Aegis radar zijn pas tegen 2010 beschikbaar.

Taiwan kan verder 12 Orion-vliegtuigen voor de bestrijding van onderzeeboten kopen, plus vier diesel-gestookte onderzeeërs. Die laatste worden in de Verenigde Staten niet meer gebouwd. Washington zegt Taiwan toe ervoor te zorgen dat die elders worden gebouwd. Het is denkbaar dat de opdracht voor het bouwen van de romp aan een Nederlandse of Duitse werf wordt gegund, waarna in de VS de inrichting en uitrusting wordt verzorgd.

China verbrak in 1981 de diplomatieke betrekkingen met Nederland naar aanleiding van de verkoop van onderzeeërs aan Taiwan. Dit keer zou het niet om complete onderzeeërs gaan. Bovendien zouden de rompen aan een opdrachtgever uit de VS en niet aan Taiwan worden geleverd.

Het pakket zou ook MH-53E mijnenveeg-helicopters omvatten, amfibische gevechtsvoertuigen, MK-48 torpedo's (niet de modernste versie), van land en van onderzeeërs gelanceerde Harpoon-raketten en het Palladin artillerie systeem.

NRC Webpagina's
24 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad