U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Dossier Val Milosevic


Kleinere kans onafhankelijk Montenegro

Door onze correspondent YAËL VINCKX
PODGORICA, 23 APRIL. De tegenstanders van onafhankelijkheid voor Montenegro hebben gisteren een beter verkiezingsresultaat geboekt dan verwacht. Daardoor is de kans dat de bergrepubliek zich snel zal afscheiden van Servië aanzienlijk geslonken.

De 'De zege is aan Montenegro'-coalitie van de huidige president Milo Djukanovic, voorstander van onafhankelijkheid, kwam gisteren uit op 42 procent van de stemmen. Zij mag daardoor 35 leden leveren voor het 77 zetels tellende parlement van Montenegro. Samen met de zes zetels van de Liberale Alliantie en de drie zetels van de etnisch Albanese partijen heeft het pro-onafhankelijkheidsblok een kleine meerderheid in het nieuwe parlement. De 'Samen voor Joegoslavië'-coalitie van leider Predrag Bulatovic bezet 33 zetels (40,9 procent) in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Dat is onvoldoende om een referendum over onafhankelijkheid te kunnen blokkeren, maar Bulatovic en zijn partners kunnen het de nieuwe regering wel een stuk lastiger maken dan de laatste opiniepeilingen suggereerden. Daarin stond de 'Samen voor Joegoslavië'-coalitie op slechts 26,4 procent van de stemmen.

De meeste waarnemers waren er van uitgegaan dat Djukanovic en zijn coalitiegenoten een grotere meerderheid in het parlement zouden behalen. Er werd zelfs gespeculeerd op een tweederde meerderheid, samen met de Liberale Alliantie, waardoor referendum en grondwetswijziging voor afscheiding niet veel meer dan een formaliteit zouden zijn. Djukanovic wilde het referendum nog deze zomer houden. Maar vooral het resultaat van de Liberale Alliantie, de fanatiekste voorstander van onafhankelijkheid, viel tegen.

Volgens waarnemers kan Djukanovic met zo'n groot anti- onafhankelijkheidsblok niet zo maar besluiten tot een referendum. De president moet zich in ieder geval meer aantrekken van de binnenlandse oppositie en de bezwaren van Servië en de internationale gemeenschap die niets zien in een onafhankelijk Montenegro.

NRC Webpagina's
23 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad