U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Home Movies

MARISKA GRAVELAND
SBS6 trakteert de oplettende filmvorser soms ineens door vergeten klassiekers en curiosa uit te zenden op doordeweekse middagen. Voor morgenmiddag hebben ze een obscuur werkje van Brian De Palma uit de donkere krochten van de filmgeschiedenis opgeduikeld: Home Movies (1979).

De Palma (The Untouchables, Scarface, Carrie) regisseerde en schreef deze hoogst merkwaardige komedie samen met de studenten van het Sarah Lawrence College in Bronxville, New York, waaraan hij een tijdje lesgaf. De kijker moet over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen beschikken om de film uit te zien: vooral de krijsende moeder is een ware beproeving. De onafhankelijk gemaakte dijenkletser volgt niet alleen een doorgedraaide familie waarin de vader een scheve schaats rijdt en moeder een zelfmoordpoging onderneemt, maar probeert ook iets te zeggen over film in het algemeen. Kirk Douglas speelt een bijrol als goeroe die zich ontfermt over een verlegen jongen die zich een figurant in zijn eigen leven voelt. Bescheidenheid is nooit De Palma's sterkste kant geweest: "Studenten moeten met de beste mensen uit het vak werken. Als je chirurg wilt worden, wil je les krijgen van de beste dokters in het ziekenhuis, niet van degenen die geen baan hebben kunnen krijgen." De film zou uiteindelijk uiterst marginaal worden uitgebracht.

De Palma is in goed gezelschap, want de rij slechte, vergeten films van grote regisseurs is lang: wie weet nog dat James Cameron ("I'm the king of the world!") debuteerde met Piranha II: Flying Killers? Francis Ford Coppola wil vast niet meer herinnerd worden aan de mislukte komedie Jack, net zoals Ridley Scott geenszins zijn reputatie waarmaakte met White Squall. In de meeste filmografieën wordt Polanski's film Che? niet eens genoemd. En wie herinnert zich 1941 van Steven Spielberg, een komedie over Pearl Harbour? Sommige regisseurs hebben gewoon hun beste tijd gehad: John Frankenheimer (The Manchurian Candidate, maar ook The Island of Dr. Moreau), Robert Altman (The Player, maar ook Dr. T and the Women) en William Friedkin (The Exorcist, maar ook Rules of Engagement). Ook De Palma's Home Movies is een buitenbeentje, en alleen opzienbarend door zijn totale gebrek aan medeleven met de kijker.

Home Movies (De Palma, 1979, VS), morgen, SBS6, 13.40-15.10u.

NRC Webpagina's
23 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad