U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie VS

Ministerie van Buitenblandse Zaken VS

Overheid China


VS: Chinese piloot schuld van incident

WASHINGTON, 14 APRIL. De Amerikaanse regering heeft gisteravond gezegd dat de botsing met het spionagevliegtuig bij Hainan de schuld was van de Chinese gevechtspiloot, en dat het toestel zo snel mogelijk moet worden teruggeven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren dat de Verenigde Staten absoluut geen verontschuldigingen hebben aangeboden voor het incident. ,,We moeten ons niet om de tuin laten leiden door de Chinese propaganda die het doet voorkomen alsof zij een verontschuldiging hebben gekregen'', aldus Powell. Bij de botsing, bijna twee weken geleden, kwam de Chinese gevechtspiloot om het leven. De 24 bemanningsleden van het Amerikaanse spionagevliegtuig werden pas vrijgelaten nadat de regering Bush afgelopen woensdag verklaarde ,,oprechte spijt'' te koesteren over de dood van de piloot en het zonder toestemming binnendringen van het Chinese luchtruim en de noodlanding op Hainan.

In zijn eerste openbare verklaring over het incident zei de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dat de Chinese gevechtspiloot het ongeluk veroorzaakte door ,,agressief manoeuvreren'', en dat de Chinese versie van het gebeuren niet klopt. Volgens Rumsfeld vloog het Amerikaanse toestel op de automatische piloot op een rechte koers totdat het werd geramd door het Chinese vliegtuig. Hij zei ook dat Amerikaanse spionagetoestellen de afgelopen maanden al vaker werden lastiggevallen door Chinese straaljagers, en dat de Amerikaanse spionagevluchten gewoon doorgaan. ,,We moeten dat doen voor veiligheid van onze troepen en voor de belangen van onze partners in de regio'', zei hij.

Woensdag zullen Amerikaanse en Chinese functionarissen het incident bespreken. Een woordvoerder van de Chinese president Jiang Zemin zei gisteren in Cuba dat China nog bezig is met het onderzoek en dat nog geen besluit is genomen over teruggave van het Amerikaanse toestel. ,,U moet weten dat China het slachtoffer is.''

Amerikaanse diplomaten hebben, op basis van gesprekken met de bemanningsleden, gezegd dat de gezagvoerder van het spionagevliegtuig wel degelijk om toestemming heeft gevraagd voor de noodlanding. Na de landing werd het toestel omsingeld door zwaarbewapende soldaten, die door megafoons schreeuwden. De Amerikanen hadden ongeveer een kwartier de tijd om zoveel mogelijk geheime informatie aan brood te vernietigen. Volgens minister Powell is het duidelijk dat de Chinezen het toestel inmiddels hebben doorgeplozen, en dat het niet terug zal worden gegeven. (AP, Reuters)

Zie ook:
Intrige zonder verliezer, zonder winnaar (13 april 2001)
China: glorieuze winst, maar twijfel slaat toe (13 april 2001)
VS: opgelucht, tevreden en vol lof over Bush (13 april 2001)
Amerikaanse bemanning op weg naar huis (13 april 2001)
Brief Amerikanen: 'Het spijt ons zeer' (13 april 2001)
Een kowtow voor Peking (10 april 2001)
Relatie VS met China op scherp na luchtincident (2 april 2001)

NRC Webpagina's
14 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad