U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Onderhandelingen bonden en NS verlopen moeizaam

UTRECHT, 11 APR. Een akkoord tussen de vakbonden en de NS-directie is nog ver weg. De bonden noemen de onderhandelingen van vannacht ‘moeizaam' en tonen zich pessimistisch. De partijen zijn niet dichter tot elkaar gekomen in het al maanden durende conflict dat zich toespitst op meer variatie in de trajecten, het zogeheten 'rondje om de kerk'.

Het overleg tussen vakbonden en NS-directie is vannacht om half twee geschorst. De partijen gaan woensdag om 11.00 uur verder praten. De vakbond VVMC (machinisten en conducteurs) houdt vast aan zijn ultimatum, dat gisteren met 24 uur is uitgesteld tot 18.00 uur vanavond. ,,De kans op staken op donderdag is weer groter geworden,'' aldus VVMC-bestuurder H.Vankan.

De NS willen nog altijd per se op 10 juni met het nieuwe dienstrooster van start. Uitstel is onmogelijk, zo benadrukte T. Boumeester van de directie NS-Reizigers opnieuw na de schorsing. Met het nieuwe rooster wil NS het aantal vertragingen terugdringen.

Wel heeft de NS-directie een nieuw voorstel op tafel gelegd op basis van afspraken van vorige week met minister Netelenbos (Verkeer) en de vakbonden. Van de NS mag de ondernemingsraad een alternatief productiemodel ontwikkelen. Dat betekent de raad een nieuwe rooster mag ontwikkelen, dat vervolgens door de directie en de vakbonden wordt besproken. Wanneer hierover geen akkoord wordt bereikt, volgt arbitrage, aldus de NS-directie.

De besprekingen tussen de vakbonden en de directie begonnen dinsdag om 15.00 uur, kort nadat de radicale kaderleden van FNV Bondgenoten hun onderhandelaar A. van den Berg een ruimer mandaat hadden gegeven. Maandag hielden de leden star vast aan hun opvatting dat het nieuwe dienstrooster niet mocht worden ingevoerd. (ANP)

NRC Webpagina's
11 april 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad