U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
STE

Telefonica

Endemol

Philips


Boonstra beticht van voorkennis

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 10 APRIL. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft aangifte gedaan van mogelijke handel met voorkennis door president C. Boonstra van Philips. Het openbaar ministerie (OM) beslist binnen drie weken of een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld.

Dat heeft een woordvoerder van het OM vanmorgen bevestigd. Aanleiding voor de aangifte, die van 4 april dateert, is de aankoop van aandelen in het amusementsbedrijf Endemol door Boonstra in maart vorig jaar. Op 18 maart maakte het Spaanse Telefónica een bod bekend op Endemol van 158 euro per aandeel. Dat betekende een premie van ongeveer 20 procent op de koers van dat moment. Boonstra's levensgezellin S. Tóth was destijds commissaris bij Endemol. Een woordvoerder van het OM wilde dinsdagmorgen niet zeggen of deze liaison in de aangifte van de STE wordt genoemd.

Boonstra liet weten dat hij medewerking zal verlenen aan het onderzoek en dat hij dit met vertrouwen tegemoetziet. Hij stapt op 1 mei op als topman van Philips. Volgens het elektronicaconcern is de voorkenniszaak een privé-kwestie van Boonstra. De STE heeft Philips in het kader van het vooronderzoek niet gevraagd informatie te verstrekken. De commissarissen van Philips zijn wel op de hoogte gesteld. In maart vorig jaar nam Telefónica voor 5,5 miljard euro Endemol over. De koers van het bedrijf steeg die maand met 48 procent. De betaling had plaats in aandelen van het Spaanse bedrijf.


Zie ook:

Zaak Boonstra slecht te verbergen (10 april 2001)

NRC Webpagina's
10 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad