U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Ambassadeur berispt om 'taalruzie'

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
LUXEMBURG, 10 APRIL. De Nederlandse ambassadeur in Brussel, Antoine van Dongen, heeft een officiële reprimande gekregen van de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Dat heeft minister Jozias van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren gezegd in de marge van een bijeenkomst van ministers van de Europese Unie in Luxemburg.

Aanleiding voor het optreden tegen Van Dongen is de manier waarop deze vorige maand heeft gereageerd op een brief van de minister-president van het Vlaamse gewest, Patrick Dewael. Op aandringen van het Vlaamse parlement had Dewael alle ambassadeurs in Brussel schriftelijk verzocht Vlamingen op hun ambassades in het Nederlands te woord te laten staan. De Vlaamse minister-president vond dat ,,een minimale erkenning van en hoffelijkheid tegenover het Nederlands''.

De Nederlandse ambassadeur schreef daarop een brief terug waarin hij meedeelde zich ,,enigszins bezeerd'' te voelen omdat Dewael uitging van ,,een zeker gebrek aan hoffelijkheid''. Dat kon volgens hem onmogelijk op de Nederlandse ambassade slaan. Hij vroeg zich af in de minister-president ,,niet een intern Belgisch probleem, wellicht zelfs een Vlaams probleem in het midden heeft gelegd van een kring waar het niet thuis hoort.''

Veel ambassadeurs in Brussel ontvingen kopieën van de brief van hun Nederlandse collega. Minister-president Dewael reageerde geërgerd en nodigde Van Dongen uit voor een gesprek omdat hij zijn houding en zijn brief niet kon aanvaarden. De briefwisseling tussen Dewael en Van Dongen kwam in alle Belgische kranten en baarde veel opzien. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag oordeelde dat Van Dongen zijn taak als ambassadeur om zo goed mogelijke betrekkingen met alle gewesten en groeperingen in België te onderhouden niet goed heeft vervuld. Dat oordeel staat los van de vraag of Van Dongen wel of niet gelijk had met de inhoud van zijn reactie op de brief van de Vlaamse minister-president.

Minister Van Aartsen heeft vorige week persoonlijk minister-president Dewael opgebeld om zich van Van Dongens brief te distantiëren. Dezelfde boodschap heeft hij overgebracht bij bezoeken aan de Belgische ambassadeur en de vertegenwoordiger van het Vlaamse gewest in Den Haag. Volgens Van Aartsen is hiermee het Nederlands-Vlaamse incident afgesloten.


Zie ook:

Taalruzie met België (5 april 2001)

NRC Webpagina's
10 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad