U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Bitse Monarchie

Conservatives

Labour


Valstrik nekt Britse prinses


LONDEN, 9 APRIL. De Britse prinses Sophie, vrouw van prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth, heeft in Groot-Brittannië voor opschudding gezorgd met laatdunkende uitlatingen over politici en koninklijke familieleden.

De 36-jarige Sophie Rhys-Jones deed de uitlatingen tegenover een verslaggever van het boulevardblad News of the World, die zich had verkleed als een Arabische sjeik en schermde met een lucratieve opdracht voor haar pr-bureau R-JH. Publicatie van het heimelijk opgenomen onderhoud noopte de prinses gisteren op te stappen als directeur ervan.

In een reactie zegt de koningin te "betreuren" dat het sensatieblad er op uit is geweest een lid van de koninklijke familie voor de gek te houden. Zij blijft haar schoondochter steunen in haar streven naar een maatschappelijke carrière. Het blad verdedigt de publicatie omdat het in het algemeen belang zou zijn te weten wat de koninklijke familie werkelijk denkt.

Sophie woonde in een Londens hotel op 14 maart de derde ontmoeting bij tussen haar zakelijke partner Murray Harkin en de nep-sjeik. Uitgedaagd door de vermomde verslaggever lapte ze het eerste gebod voor leden van het koninklijk huis - zwijg in het openbaar over politiek - aan haar laars. Over de plannen van de regering-Blair om de jacht aan banden te leggen, zegt ze: "Daarom hebben we problemen met onze premier, omdat hij het platteland niet begrijpt... Hij weet niets van het platteland. Zijn vrouw is net zo erg, zij haat het platteland. Zij haat het!" Ze kritiseert ook Blairs tv-optreden na het dodelijke ongeluk van haar schoonzuster prinses Diana: "Hij [Blair] gedroeg zich als Clinton. We noemen hem daarom president Blair, omdat hij denkt dat hij dat is. Dat is zijn stijl."

De Conservatieve oppositieleider Hague is in de ogen van Sophie "erg intelligent", maar de manier waarop hij praat noemt ze "afschuwelijk". "Hij klinkt ongelukkigerwijs als een marionet." De laatste begroting van minister Brown van Financiën (Labour) kwalificeert ze als "heel veel pap".

De rel heeft in Groot-Brittannië de discussie over de monarchie en over betaald werk door de koninklijke familie weer doen oplaaien. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
9 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad