U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

L'Unit is uit haar as herrezen
Links in Italië heeft sinds vanochtend een nieuwe krant: L'Unit. Het vroegere boegbeeld van de comunistische partij is terug, nog steeds niet onpartijdig maar wel onafhankelijk.

GE doet service voor satellieten in verkoop
General Electric (GE) verkoopt zijn satellietservices voor 5 miljard dollar (12,4 miljard gulden) aan het Luxemburgse bedrijf Société Europeenne des Satellites (SES). Onduidelijk is nog of het Amerikaanse bedrijf daarmee goedkeuring krijgt van de mededingingsautoriteiten voor de overname van branchegenoot Honeywell International.

Nortel krimpt verder
De Canadese telecomgroep Nortel Networks heeft gisteren bekengemaakt het aantal banen met nog eens 5.000 te moeten inkrimpen. Begin dit jaar werd al een personeelsvermindering van 10.000 aangekondigd.

De tv als jukebox
De Muziekfabriek, De Doos en Muziektelevisie strijden jaar in jaar uit om dezelfde doelgroep: 13 tot 34-jarigen. Het zijn Nederlandse zenders, met Engelse namen en ondanks de eigen invulling komt het regelmatig voor dat TMF, the Box en MTV op het zelfde moment de zelfde clip uitzenden.

Groter verlies voor Tiscali
Het Italiaanse internetbedrijf Tiscali heeft in 2000 een groter verlies geleden dan voorspeld. Het nettoverlies liep van 9,5 miljoen euro in 1999 tot 187,9 miljoen euro (413 miljoen gulden). Dat het verlies een stuk hoger uitkwam dan in februari werd aangekondigd, wijt het bedrijf vandaag onder meer aan hogere marketingkosten. In de cijfers zijn overigens niet de resultaten van het in december overgenomen World Online opgenomen. De groepsomzet nam toe van 32,7 naar 173,2 miljoen euro. (ANP)

Napster roept op tot protestmars
Napster roept zijn gebruikers op om op 3 april in Washington te demonstreren. Op die dag houdt een senaatscommissie een hoorzitting over de muziekuitwisseldiensT en de toekomst van digitale muziek. In februari oordeelde een Amerikaans hof dat Napster de auteursrechten schendt door gratis muziek aan te bieden. Napster beloofde begin maart een filter op haar internetsite te plaatsen en zegt nu dat de helft van de muziekbestanden geblokkeerd is. Maar volgens de Amerikaanse muziekindustrie doet de organisatie nog steeds niet genoeg om auteursrechtelijk beschermde muziek te weren. (ANP)

Rol internet klein bij boekhandels
Internet speelde in 2000 nog maar een bescheiden rol in de boekenverkoop aan consumenten. Het marktaandeel steeg van 0,8 naar 1,8 procent, goed voor 16 miljoen gulden. De Nederlandse Boekverkopersbond (NBB) verwacht de komende jaren een sterkere stijging van de verkoop van algemene boeken via internet, aldus de bond in het jaarverslag over 2000. De boekhandel was in 2000 nog steeds het grootste verkoopkanaal, hoewel het aandeel iets daalde van 67,3 procent in 1999 naar 63,4 procent (557 miljoen gulden) in 2000. (ANP)

Disney schrapt 4.000 banen
Het Amerikaanse amusements- en mediaconcern Walt Disney schrapt 4.000 arbeidsplaatsen in de wereld. Een woordvoerder verklaarde tegenover Amerikaanse media dat gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. Het verdwijnen van ruim 3 procent van het totale personeelsbestand is noodzakelijk wegens de afgenomen economische groei in de VS. Volgens de nieuwsdienst van MSNBC levert de forse ingreep Disney omgerekend zo'n 960 miljoen gulden aan kostenbesparing op. Bij Disney werken circa 120.000 mensen. (ANP)


Van hacken je beroep maken? Justitie en politie zouden dat graag willen, getuige de wervende tekst "hacken voor een rechtvaardige samenleving" op de website Holmes. De nieuwe rekruten moeten onder meer elektronische agenda's kunnen openbreken, voice-IP's kunnen decoderen en spreadsheets kunnen ontsleutelen, taken die allemaal behoren tot de "forensische informatie- en communicatietechnologie.
(www.holmes.nl)

NRC Webpagina's
28 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad