U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie Frankrijk

Seriemoordenaar Georges bekent

PARIJS, 27 MAART. De 38-jarige Guy Georges heeft dinsdag voor het Parijse Hof van Assisen in tranen de moord bekend op zeven vrouwen tussen 1991 en 1997 in de oostelijke wijken van de Franse hoofdstad. Onder hen bevonden zich de Nederlandse Agnes Nijkamp (1994) en Heleen Frinking (1995), die beiden in Parijs woonden.

Uiteindelijk haalden de advocaten van Guy Georges zelf hun cliŽnt aan het begin van de zitting over de moorden op zeven vrouwen tussen 1991 en 1997 te bekennen. Maandag nog had Georges voor het Hof van Assisen van Parijs gezegd: ,,Ik pis op de justitie, ik doe mijn mond niet meer open.''

Iedereen verwachtte maandag al een bekentenis nadat Georges vrijdag, op de vijfde dag van zijn proces, al een beetje door de mand viel na een onschuldig lijkende vraag van een advocate of hij zijn slachtoffers links- of rechtshandig een dolksteek toebracht. ,,Rechts,'' antwoordde Georges toen zonder aarzeling, om verder geschrokken zijn mond te houden.

Aan het begin van de zitting van dinsdag vroegen Georges advocaten de rechtbankpresident toestemming hun cliŽnt te mogen ondervragen omdat hij maandag had laten weten iets te willen zeggen tegen de familie van de slachtoffers ,,als de tijd hem gekomen leek''. Die houding is ontoelaatbaar, betoogde mr. Alex Ursulet: ,,Als je iets te zeggen hebt, doe het dan nu. Doe het voor de nabestaanden, doe het voor je vader. Ik ben bereid hem in Amerika te gaan halen.''

Op dat moment ging de 38-jarige Georges door de knieŽn. ,,Ja,'' antwoordde hij telkens op de zeven vragen van zijn advocaat, die hem slachtoffer voor slachtoffer vroeg wie hij had vermoord. Na zijn bekentenis barstte Georges in snikken uit.

Georges ontkende niettemin de seksuele agressies op vier vrouwen, waarvoor hij ook terecht staat. ,,Maar waarom,'' was een laatste vraag van mr. Ursulet, ,,heb je ingestemd met een DNA-onderzoek?''. ,,Ik wilde gearresteerd worden,'' antwoordde Georges.

Het proces gaat verder gewoon door en duurt vermoedelijk tot einde volgende week. Georges riskeert levenslang met een minimum van 22 jaar achter de tralies, zonder gratiemogelijkheid. Dat wil zeggen dat hij op zijn vroegst op zijn zestigste de gevangenis uitkomt. (Rtr, AFP)


Zie ook:

Moorden met vast patroon (19 maart 2001)

NRC Webpagina's
27 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad