U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
AC Milan

Berlusconi zakt in de peilingen als AC Milan slechter speelt

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 15 MAART. Wie de rechtse oppositieleider Silvio Berlusconi van het Italiaanse premierschap wil afhouden, moet taktische tips geven aan voetbalclubs als Inter, Juventus, AS Roma en Lazio. In de opiniepeilingen blijkt Berlusconi met drie procent te zijn gedaald door de slechte resultaten van AC Milan, de club waarvan hij voorzitter is.

Toen het nog goed ging met Milan, praatte Berlusconi vaak over voetbal als metafoor van het leven. ,,Uit de successen van Milan hebben de mensen begrepen dat ik een winnende filosofie heb, dat je al werkend ambitieuze resultaten kan bereiken.'' Hij zag zichzelf niet alleen in de rol van geldschieter, maar ook als de man die vroeger in de spits heeft gespeeld en de trainers van Milan waardevolle adviezen gaf. Alles wat ik aanraak, wordt goud, was de boodschap. Stem op de wonderdoener.

Maar de afgelopen negentien wedstrijden heeft Berlusconi's miljardenploeg maar twee keer gewonnen. De zes miljoen supporters die Milan in Italië heeft (alleen Juventus heeft er meer), zijn bedroefd, teleurgesteld, boos. Op een van de spandoeken dinsdagavond in het San Siro stadion, toen Milan uit het toernooi van de Champions League werd geknikkerd, stond: ,,Minder verkiezingsposters in de stad, meer goede spelers. Al deze onvrede vertaalt zich in dalende politieke steun. De belangenverstrengeling van de mediamagnaat-politicus-ondernemer-clubleider keert zich nu eens een keer tegen hem.

Volgens sommigen heeft Berlusconi de afgelopen twee jaar bewust nauwelijks dure spelers gekocht, omdat hij vreesde dat dit politiek negatief zou uitpakken. Hij heeft wel voortdurend vraagtekens gezet bij het taktische beleid van trainer Zaccheroni waarbij de irritatie werd vergroot door het feit dat die een overtuigd aanhanger van de centrum-linkse Olijfcoalitie is.

Gisteren werd Zaccheroni de laan uitgestuurd. Berlusconi, geprikkeld door de slechte resultaten en de spreekkoren van supporters tegen hem, zei dat hij te lang de club had verwaarloosd voor de politiek, en dat hij voortaan iedere thuiswedstrijd weer op de tribune zal zitten. Gokkend dat het met de nieuwe trainers beter gaat, en dat een opleving van Milan ook een electorale stimulans biedt.

NRC Webpagina's
16 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad