U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
PSV

UEFA


Flets PSV verslikt zich in spel FC Kaiserslautern

Door onze redacteur ROBERT MISSET
KAISERSLAUTERN, 9 MAART. Net als drie jaar geleden in de Champions League dreigt PSV zich in de kwartfinales van de UEFA Cup te verslikken in het even fantasieloze als efficiënte betonvoetbal van FC Kaiserslautern. Zonder de geschorste aanvoerder Van Bommel en de te laat bij de UEFA aangemelde spits Van Nistelrooij leed het fletse PSV gisteravond op de Betzenberg een onnodige 1-0 nederlaag, die de ploeg volgende week als een loden last zal meetorsen.

De schade moet bij de return in Eindhoven bovendien worden gerepareerd zonder de Joegoslavische aanvaller Kezman, die na zijn derde kaart één duel wordt uitgesloten. Geen wonder dat het bestuur van PSV de komende dagen bij de UEFA alles in het werk zal stellen om Van Nistelrooij alsnog speelgerechtigd te krijgen voor de tweede confrontatie met Kaiserslautern. Het lijkt een wanhoopspoging van de club, die zich deze week op bestuurlijk niveau belachelijk maakte en zich gisteravond ook in sportief opzicht vergaloppeerde.

De voor niets naar Duitsland meegereisde Van Nistelrooij zal zich gisteravond op de tribunes van het Fritz Walter-stadion hebben verbeten, toen hij zijn teamgenoten de mooiste kansen zag verprutsen. Het moet een pijnlijke gedachte zijn geweest voor coach Gerets dat zijn gehandicapte elftal niet eens goed hoefde te spelen om de armoedige tactiek van ‘die Lauterer' tegen het licht te houden. Toch was het een veeg teken dat de nummer vijf van de Bundesliga het hoofd boven water wist te houden met een aandoenlijke vechtlust, die de meeste PSV'ers niet konden beantwoorden. Niet voor de eerste keer op Europees niveau werd een Nederlandse ploeg op het mentale vlak afgetroefd.

Zonder gêne consolideerde Kaiserslautern de 1-0 voorsprong door een benutte strafschop van verdediger Harry Koch en daarbij waren alle middelen geoorloofd. De Duitse spelers haalden bij hun tegenstanders het bloed onder de nagels vandaan met theaterstukjes, waar de marchanderende Britse arbiter Poll te weinig oog voor had. Raskomedianten als libero Basler, maar ook zijn secondanten Koch, Hristov en Ratinho kronkelden na een overtreding over de grasmat alsof ze door een blikseminslag waren getroffen. Dat repertoire kan het naïeve PSV onmogelijk hebben verrast. Vijf Duitsers gingen op de bon bij Poll. Maar het sluwe Kaiserslautern had zijn doel bereikt, want PSV liet zich vooral in de slotfase van de eerste helft eenvoudig provoceren.

De opgeluchte Kaiserslautern-coach Andy Brehme stelde koeltjes vast dat zijn zouteloze ploeg de superieure techniek van de Nederlanders alleen met de botte bijl kon pareren. Volgende week zal zijn ploeg in Eindhoven dezelfde negatieve spelopvatting etaleren en loeren op een counter, zoals het ook de voorgaande ronden in de UEFA-beker heeft overleefd. PSV moet het zichzelf verwijten dat het Kaiserslautern die riante uitgangspositie heeft gegund, al constateerde doelman Waterreus fijntjes dat de blessure van zijn voormalige concurrent Georg Koch achteraf een zegen was voor de Duitsers.

Bij zijn debuut in een Europees bekertoernooi vervulde de pas 20-jarige Ramon Weidenfeller een heldenrol, die Georg Koch voor zichzelf had gereserveerd. De doelman van Kaiserslautern ontvluchtte PSV in 1997 al na twee maanden, waarna hij aan een diepe depressie ten prooi viel. Woensdag vertelde Koch hoe hij zich te buiten ging aan overmatig drankgebruik, omdat hij zich de verschoppeling van Europa voelde. Een nieuwe ontmoeting met PSV werd hem echter niet gegund. Tijdens de laatste training liep Koch gisteren een stressfractuur op. Coach Brehme deed vervolgens een beroep op zijn derde keeper, die slechts één keer in de Bundesliga had opgetreden.

Een gebrek aan ervaring was Weidenfeller gisteravond niet aan te zien. Met veel bravoure tikte hij de bal in de 42ste minuut uit de bovenhoek na een kopbal van verdediger PSV-verdediger Ooijer, die even later met een gebroken middenvoetsbeentje moest uitvallen. De linkervoet van Ooijer werd in een Duits ziekenhuis onmiddellijk in het gips gezet en de rechtsback is tenminste vier weken uitgeschakeld. Ook Kaiserslautern-keeper Koch zal enkele weken ontbreken, maar over zijn vervanger hoeft hij zich geen zorgen te maken.

Met een knappe reflex stopte Weidenfeller nog voor rust een schot van De Jong, die er in blessuretijd van overtuigd was dat hij zijn 23ste verjaardag met een doelpunt zou vieren. Ook nu had Weidenfeller een verbluffend antwoord op de kopbal van de middenvelder, die Bruggink uit de basis hield. PSV-doelman Waterreus hoofdschuddend: ,,Ik zei voor de wedstrijd nog tegen Koch dat zijn blessure ons goed uitkwam, hoe zielig ik het ook voor hem vond. Maar ik neem mijn woorden terug. Deze jongen keepte nog beter dan Koch de afgelopen maanden, al kan ik me niet voorstellen dat hij die prestatie nog eens zal herhalen.''

Maar door nadrukkelijk te wijzen op de uitblinkende Weidenfeller kon PSV zijn feilen niet verbloemen. Net als in de uitwedstrijd tegen Parma gaven de Brabanders weer een knullige strafschop weg, al weigerde de versleten verdediger Heintze toe te geven dat hij Kaiserslautern-spits Marshall aan zijn shirt had getrokken. Desondanks overheerste bij PSV het optimisme over een plaats in de halve finales. Maar het is zorgwekkend dat de regerend kampioen wel erg afhankelijk is van zijn gisteravond afwezige strateeg Van Bommel en van een smeekbede bij de UEFA om Van Nistelrooij in staat te stellen PSV naar de volgende ronde te schieten.


Zie ook:

Van Nistelrooij op de tribune tegen Kaiserslautern

NRC Webpagina's
9 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad