U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
De Stemming: Nu of straks debat over Zorreguieta?

Koninklijk Huis

Ministerie van Algemene Zaken

La Nacion


Over de kwestie-Zorreguieta

Premier Kok roept prins tot de orde

Door onze redacteur JACO ALBERTS
DEN HAAG/NEW YORK, 7 MAART. Premier Kok heeft kroonprins Willem-Alexander tot de orde geroepen, na diens uitlatingen inzake de kwestie-Zorreguieta.

Naar aanleiding van de oproep, gisteren, van de kroonprins aan de pers zorgvuldiger met bronnen om te gaan, heeft Kok vanmorgen in een telefoongesprek met de in de Verenigde Staten verblijvende prins laten weten dat "vanaf nu de radiostilte weer in acht moet worden genomen." De premier voegde er vanmiddag tegen de pers aan toe: "De prins had er verstandig aan gedaan de verleiding te bedwingen om persoonlijk getinte opmerkingen te doen. "

In een poging journalisten tot grotere zorgvuldigheid te bewegen in de kwestie-Zorreguieta, haalde prins Willem-Alexander gisteren een brief aan van de Argentijnse ex-dictator Videla, zonder zijn naam te noemen. De prins refereerde aan de brief in een gesprek met Nederlandse journalisten tijdens zijn werkbezoek aan New York. Directe vragen over Jorge Zorreguieta, de vader van diens vriendin Máxima, wimpelde de prins af. In de ingezonden brief in het Argentijnse dagblad La Nación van 27 februari reageert Videla op een aankondiging een dag eerder in die krant van de verschijning van een 'ongeautoriseerde biografie' van Videla. Het boek, El Dictador, is een reconstructie van de Argentijnse militaire dictatuur en de aanloop tot de staatsgreep van Videla, mede gebaseerd op vraaggesprekken met Videla zelf. De prins refereerde letterlijk aan "een brief in La Nación van 27 februari, waarin wordt geschreven dat de vraaggesprekken nooit hebben plaatsgehad". In de brief ontkent Videla overigens niet dat hij is geïnterviewd door de auteurs van het boek. Op de vraag wie die brief heeft geschreven antwoordde de prins: , ,Dat weet ik niet."

De prins hield een pleidooi voor het raadplegen van verscheidene bronnen. De brief in La Nación noemde hij een 'openbare bron'.

De kroonprins zei achter een discussie over de toekomst van de monarchie te staan. "De monarchie is altijd onderwerp van discussie, het is een constant moderniserend bedrijf. Ik ben onderdeel, dus onderwerp van discussie, maar ik kan er gezien de ministeriële verantwoordelijkheid niet te veel over zeggen. Het is heel goed dat die discussie gevoerd wordt, als het maar niet gebeurt in oneliners."


Zie ook:

Prins is voor open discussie (7 maart 2001)
Welke brief? Welke interviews? Welke schrijver? (7 maart 2001)
'Videla is wél geinterviewd' (7 maart 2001)
Brief Videla (7 maart 2001)
'Ook Jorge Zorreguieta was een couppleger' (2 maart 2001)

NRC Webpagina's
7 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad