U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNVB

Ziekenboeg Oranje overvol


Debutant Victor Sikora van Vitesse is gisteren opgeroepen voor het Nederlands elftal, dat woensdag oefent tegen Turkije. Oranje wordt weer eens geteisterd door blessures.

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN

ZEIST, 23 FEBR. Bondscoach Louis van Gaal bracht gisteren het woord 'structureel' in verband met een lange waslijst van geblesseerde spelers die hij niet kon oproepen voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Turkije. Sinds zijn benoeming heeft de Amsterdamse trainer nog zelden over een fitte selectie kunnen beschikken. Van Gaal wijt dat aan het drukke (internationale) programma van de spelers, dat een zware wissel trekt op de fysieke gesteldheid van de profs. De inmiddels gepensioneerde bondsarts dr. Frits Kessel signaleerde het probleem van overbelasting al enige jaren geleden, maar zijn noodkreet werd door de internationale voetbalorganisaties kennelijk niet serieus genomen. Voor de financiële belangen van de clubs die veel duels willen spelen worden de voetballers over de kling gejaagd, zo betoogde Kessel.

Van Gaal had gehoopt dat hij in de maand maart, waarin Oranje op de 28ste de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Portugal speelt, over de sterkst mogelijke spelersgroep kon beschikken. Dat achtte hij van cruciaal belang om door middel van een zege in Porto weer volledig in de race voor deelname aan het wereldkampioenschap te komen. Inmiddels is dat ijdele hoop gebleken. Oranje zal in de komende drie interlands tegen Turkije (woensdag), Andorra (24 maart) en Portugal belangrijke steunpilaren moeten missen.

Van Gaal heeft al een streep moeten zetten door de naam van Winston Bogarde die door verrekte kniebanden nog weken is uitgeschakeld. Voor de plek van linksback kan hij op korte termijn eveneens niet beschikken over Arthur Numan, Giovanni van Bronckhorst en Patrick Paauwe. Of zij 28 maart halen is zeer de vraag. Dat geldt beslist ook voor Ronald de Boer die een kijkoperatie aan zijn knie heeft ondergaan. En verder heeft Mario Melchiot door een enkelblessure al een maand niet gespeeld. Van Gaal hoopt nog op een spoedige terugkeer van Bosvelt die bij Feyenoord al enige tijd uit de roulatie is. Marc Overmars en Arnold Bruggink zijn wel geselecteerd, maar achter hun naam prijkt een vraagteken. Vandaar dat linksbuiten Bobby Petta als reserve is aangewezen. De ex-Feyenoorder die in Nederland nooit doorbrak, maakt na een tussenstop bij Ipswich Town tegenwoordig furore bij Celtic.

Nood breekt wetten voor Van Gaal. Vandaar dat hij de naam van Wilfred Bouma, linksbuiten van orgine, bij de verdedigers noteerde. De fysiek sterke PSV'er lijkt de belangrijkste kandidaat om straks de leemte op links in te vullen. Van Gaal heeft ook Phillip Cocu nog achter de hand, maar het is bekend dat de speler van FC Barcelona allerminst een liefhebber is van deze positie. Hoewel Van Gaal zich daar niet zo expliciet over uitliet, ligt het voor de hand dat debutant Victor Sikora voor de rechterflank is geselecteerd, nu Ronald de Boer daar niet kan spelen. De positie van rechtsvoor is een andere achilleshiel van Oranje. Sikora (22) speelt bij Vitesse momenteel op links door de blessures van Laros en Martel. Het moet Van Gaal aanspreken dat hij op meerdere posities uit de voeten kan. Hij kan niet alleen op rechts maar ook achter de spitsen worden opgesteld. Sikora maakt dit seizoen veel progressie. De Deventenaar is een slimme, veelzijdige en agressieve aanvaller. Bij onbesuisde acties loopt hij nog weleens tegen een gele of rode kaart aan. In Amsterdam zal woensdag moeten blijken of Van Gaal zijn tactische experiment, dat hij uitvoerde tegen Spanje, een vervolg geeft. De vleugels lagen toen open en Oranje speelde met twee spitsen. Het resultaat (1-2 overwinning) was beter dan de uitvoering. Toch verdedigde Van Gaal gisteren nog eens de strategie van Sevilla. "Internationaal is dit het meest gebruikte systeem. Het vastzetten van de tegenstander op eigen helft wordt met dit concept wel moeilijker. Maar het scheelt natuurlijk of je Overmars of Bosvelt op de flank hebt lopen", aldus de bondscoach.

Van Gaal is geen man die graag voor organisatorische verrassingen komt te staan. Vandaar dat teamleider Hans Jorritsma inmiddels voor het WK van 2002 kwartier is gaan maken in Zuid-Korea en Japan. Eenmaal reisde hij alleen en in januari nog een keer met Van Gaal om accommodaties voorlopig vast te leggen. Jorritsma vond zowel in Japan als in Zuid- Korea hotels en trainingsvelden die dichtbij een vliegveld zijn gesitueerd. Het liefst had hij voor één basiskamp gekozen, maar de FIFA eist dat elke deelnemer vijf dagen van tevoren aanwezig is in het land van de desbetreffende groepswedstrijd.

Van Gaal vindt het absoluut niet voorbarig dat de KNVB zich al in Japan en Zuid-Korea heeft georiënteerd. Voorlopig is het immers nog maar de vraag of het Nederlands elftal zich kwalificeert. Van Gaal: "Hieruit blijkt dat we professioneel bezig zijn. Dit heeft te maken met een degelijke voorbereiding, visie, planning en toeval uitsluiten."

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad