U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Twintig liter bloed per seconde

GERARD ZEEGERS
Hoewel het horrorgenre enige tijd geleden een kleine opleving kende, moeten liefhebbers van de bloederige 'splatterfilms' het voornamelijk hebben van het Weekend of terror of de rondreizende horrorprogramma's. Braindead (1992) is ook typisch zo'n film die men in een zaal vol joelende, melige liefhebbers dient te bekijken. Pas dan wordt de humor van afgehakte ledematen, hoofden in mixers of rondspuitend bloed begrijpelijk.

Thuis alleen op de bank voor de tv zullen weinig mensen in lachen uitbarsten om deze 'horror-comedy' van Peter Jackson, die hierna overigens een anatal redelijk beschaafde films als Heavenly creatures en The frighteners maakte en momenteel werkt aan een omvangrijke verfilming van Tolkiens Lord of the rings. Na zijn ultra-lowbudget debuutfilm Bad Taste uit 1987 - waarin je na een tijdje de gerecyclede acteurs begon te herkennen - beschikte de Nieuw-Zeelandse regisseur voor Braindead over een iets ruimer budget. De film is minder knullig, maar ademt wel dezelfde zieke humor en het smakeloze gevoel voor details.

In Braindead begint de ellende als Lionel met zijn vriendin Paquita naar de dierentuin gaat. Zijn bemoeizuchtige moeder achtervolgt hen en wordt gebeten door een Sumatraans rat-aapje. Het verhaal gaat dat mensen die door die aap worden gebeten, veranderen in bloeddorstige zombies. De aftakeling van moeder is al onsmakelijk (loslatend vel en ledematen), maar het wordt allemaal nog veel erger, smeriger en voor sommigen dus grappiger, want Braindead kent weinig suspense of griezeleffecten. Het enige doel van de maker lijkt het tonen van vreselijke verminkingen, wetende dat zijn publiek daar smakelijk om kan lachen.

Natuurlijk de onschuldige held het zombie-probleem oplossen. Lionel heeft daar geen wonderserum of magische spreuk voor nodig, maar wel een elektrische grasmaaier. Een kwartier lang maait en maalt hij zijn inmiddels besmette kennissenkring tot moes in een cinematografisch virtuoos vormgegeven bloedbad. Deze uiterste consequentie van de zombiefilm, die Jackson met groot enthousiasme uitwerkte, schijnt het grootste deel van het budget te hebben opgeslokt. Meer dan twintig liter nepbloed per seconde werd tijdens die scène rondgepompt. Mensen met een minder sterke maag zullen al na tien minuten afhaken.

Braindead (Peter Jackson, 1992, NZ), RTL4, 23.55-1.40u.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad