U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stivoro

Ministerie van VWS


Verzet tegen plan Borst

Kamer wil zieke rokers niet uitsluiten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 FEBR. De Tweede Kamer wil dat rokers cholesterolverlagende medicijnen vergoed blijven krijgen. Zij keert zich daarmee tegen minister Borst (Volksgezondheid), die de vergoeding voor deze groep wil afschaffen.

Borst schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat stoppen met roken in de meeste gevallen het risico op hart- of vaatziekten evenveel verlaagt als het gebruik van (dure) cholesterolverlagers. De minister vraagt zich dan ook af of de negatieve gevolgen van een bewust gekozen ongezonde leefstijl (roken) moeten worden gecompenseerd met door de gemeenschap betaalde medicijnen.

De meeste fracties in de Kamer (CDA, GroenLinks, PvdA, SP en VVD) vinden dat de minister onterecht onderscheid maakt tussen groepen mensen en eraan voorbij gaat dat stoppen met roken moeilijk is. Ze vinden ook dat Borst zich met haar standpunt op een hellend vlak begeeft, omdat de grens tussen gezond en ongezond gedrag onduidelijk is. Deze fracties vinden ook dat Borst meer moet investeren in preventie en niet moet proberen in de relatie tussen arts en patiënt te treden.

Van de regeringspartijen is alleen D66 niet op voorhand tegen het voornemen van partijgenoot Borst. Deze fractie vindt het goed dat het taboe op de levenswijze van patiënten wordt doorbroken en dat daarover wordt gediscussieerd.

Borst reageerde met haar brief op een advies van de Gezondheidsraad om paal en perk te stellen aan de onstuimige groei van het gebruik van cholesterolverlagers. De Gezondheidsraad adviseerde het voorschrijven van cholesterolverlagers te beperken tot de groep patiënten van wie is aangetoond dat het middel de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Paul de Vries, hoofd communicatie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst (KNMG) is niet blij met het voorstel van de minister. "Nu gaat het over roken en cholesterol, straks over alcoholgebruik of te hard werken. Moet een huisarts dan voor politieagent spelen en iemand vertellen dat hij te hard werkt en dus daar een andere baan moet nemen? Dit voorstel staat ook haaks op de praktijk van een arts, die ervoor is opgeleid om iedere patiënt hoe dan ook een optimale behandeling te geven."

De Stichting Rokers Belangen vindt dat de minister zich op glad ijs begeeft. "Wat volgt hierna is de vraag: wie een been breekt tijdens de wintersport, moet die zijn eigen gips betalen? De minister blaast haar eigen ministerie op, want als er geen gezondheidszorg meer wordt gegeven maakt het departement zichzelf overbodig", aldus woordvoerder Ton Wurtz.


Zie ook:

Rokers krijgen pil niet vergoed (15 februari 2001)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad