U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stivoro

Ministerie van VWS


'Risico's eigen schuld'

Rokers krijgen pil niet vergoed

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 FEBR. Minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat rokers geen recht hebben op vergoeding van cholesterolverlagende medicijnen. Alleen als zij stoppen met roken, komen zij daarvoor in aanmerking.

Borst schrijft dit aan de Tweede Kamer als reactie op het advies van de Gezondheidsraad over het gebruik van cholesterolverlagende middelen. De minister had om dit advies gevraagd omdat het gebruik van deze medicijnen de afgelopen jaren 'onstuimig' is toegenomen. Net als de Gezondheidsraad wil de minister het gebruik van het medicijn beperken tot die mensen waarbij is aangetoond dat het middel tot gezondheidswinst van enige betekenis leidt.

Bij gestopte rokers zullen de medicijnen overigens vaak niet meer nodig zijn, omdat dan de kans op een hart- of vaataandoening al aanzienlijk is verkleind.

De Gezondheidsraad vindt wel dat mensen met een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling, met manifeste hart- en vaatziekten of met diabetes mellitus cholesterolverlagers moeten kunnen krijgen. Het medicijn zou resultaat kunnen hebben bij deze mensen. Borst is het hiermee eens, maar wijst erop dat ook hier door een 'gezonde leefstijl' dat risico al behoorlijk kan worden verkleind.

Een meerderheid van de Gezondheidsraad stemt in met het voorschrijven van het medicijn als is voldaan aan nadere voorwaarden, bijvoorbeeld als het stoppen met roken onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Het resultaat dat wordt geboekt bij mensen die niet tot de eerder genoemde risicogroepen behoren, is klein. Per geval moet worden bekeken of die winst opweegt tegen de belasting (en de kosten) van het medicijn.

Een minderheid in de Gezondheidsraad vindt dat het voorschrijven van het medicijn tot de drie genoemde risicogroepen beperkt moet blijven, behalve 'mannelijke rokers van middelbare leeftijd met meerdere risicofactoren'.

Maar Borst wil daar niet zonder meer aan: het verhoogde risico op hart- en vaatziekten hebben betrokkenen volgens haar immers te wijten aan henzelf. ,,Deze personen kunnen (...) ook zelf verantwoordelijkheid nemen, namelijk door te stoppen met roken. Iemand die blijft roken (...) neemt zelf een risico. Dienen de gevolgen van een keuze voor zo'n levenswijze verholpen te worden met behulp van collectief betaalde medicijnen?'' Volgens haar is het niet de taak van een arts om ,,ongezond, risicovol gedrag te bestendigen en met hulp van medicijnen te compenseren'. De minister gaat nu bij het College voor zorgverzekeringen te rade om haar standpunt in een regeling te laten omzetten.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad