U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Liefde voor dieren

JUDITH EISELIN
Een oude man komt aankuieren in een weiland. Op klompen, met op de achtergrond een rij knotwilgen. Precies zoals het hoort. Toch is de nieuwe serie piepkleine documentaires Opa en zijn dieren niet oubollig. En ook niet voorspelbaar of belerend, al klinkt er weemoed door in het verhaal van deze oude boer over zijn paarden.

In Opa en zijn dieren vertellen bejaarden over de dieren waarmee ze vroeger werkten. Een circusartiest, een dierentuinoppasser, een dierenarts en een boer. Die boer kocht eens een paard dat vroeger trampaard was. Elke keer als hij met een vrachtje langs een groepje mensen kwam, hield het halt.

Programmamaakster Femke Hoyng illustreert dit soort anekdotes met getekende animatiefilmpjes aan de onderrand van het scherm. De grappige poppetjes lijken wel geknipt uit papier. Ze zijn simpel, geestig en doeltreffend. Het tempo van de animatie is energiek. Het ligt soms wat hoger dan de vertelling die erbij hoort, maar dan op zo'n manier dat het nieuwsgierig maakt. Niet dat de clou al verraden wordt. Opa en zijn dieren, waarbij noodgedwongen vaak een pratend oud hoofd in beeld is, wordt er levendig van.

Als de serie al sentimenteel is, dan gaat het niet over hoe vroeger alles beter was. Dan gaat het over hoe de vier hoofdpersonen hielden van een bepaald dier, zoals de kinderen voor wie dit programma bestemd is, houden van hun huisdier. Een van de paarden van de boer was zo bijzonder, dat hij nu zijn laatste dagen in een heus pension mag slijten. Ook gaat het over dieren die opvielen door speciaal gedrag. Een aap die graag een sigaretje opstak, een gans die een inbreker verjoeg, een leeuw die niet kon zwemmen.

Wat zijn de programmakers van Villa Achterwerk toch goed in zulke eenvoudige, tot de verbeelding sprekende (mini) documentaires. Gevoegd bij de series waarin het over kinderen zelf gaat - wat voor talenten ze hebben, hoe ze elke dag naar school gaan en wat er onderweg zoal gebeurt - is Opa en zijn dieren een aanwinst. Ruim baan voor de ouden van dagen.

Opa en zijn dieren, Villa Achterwerk, VPRO, Ned.3, zondag, 18.23-18.30u.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad