U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Prins Willem van Oranje verbreekt het zwijgen

WILFRED TAKKEN
Vanaf zondag heeft de vaderlandse televisie er een nieuwe columnist bij: Willem van Oranje. Na vierhonderd jaar van zwijgen zal de Vader des Vaderlands opstaan uit zijn Delftse praalgraf om voor de VPRO-televisie wekelijks zijn mening te geven over wat er van Nederland is geworden.

Televisiekomiek Wim de Bie, die de rol van Oranje vertolkt, houdt van snel en improviserend programma's maken. Daarom gooit hij in zijn nieuwe reeks van acht afleveringen De bühne van De Bie wederom het roer om, en komt hij met een historisch kostuumstuk over Oranje.

Een historisch kostuumstuk over Willem van Oranje? "Ik kreeg het idee toen ik in de krant las dat het onderzoek naar de moord op Willem van Oranje wordt heropend. De kogels die in het Delftse Prinsenhof uit de muur steken, blijken veel te laag te zitten. Oranje was weliswaar slechts één meter vijftig, maar toch zitten ze te laag. Een ballistisch onderzoek moet nu uitwijzen of er wellicht meer dan één schutter was, of het wel de dodelijke kogels zijn. Zo zitten we na vier eeuwen met onze eigen zaak-Kennedy. Zolang het onderzoek voortduurt, is Oranje nog niet echt dood. Bovendien vind ik dat hij, net als de Dichter des Vaderlands, een mooie taak kan hebben om als levend nationaal symbool de staat van de unie te bespreken."

De Bie in een historisch drama. Gaat u een onbekende kant laten zien? "Veel uit de vorige twee series blijft behouden. Ik werk wederom met Annet Malherbe, dit keer vooral als spelregisseur, Leni Brederveld en Marleen Stoltz. Ook de sketches tussendoor blijven, en het decor is hetzelfde: een rood gordijn en een podium van drie bij vijf. Maar als raamwerk speel ik een historisch toneelstuk dat tijdens de uitzendingen nog helemaal moet ontstaan. De productie is in handen van een modern bureau, van twee vrouwen met hele moderne opvattingen. Zij willen dat ik een 'open idee' aanbreng, zodat het een 'meedenkproces' wordt. De kijkers kunnen hun aansturende mening zenden naar ons e-mailadres."

De Prins van Oranje zal tevens de actualiteit becommentariëren. Wat zal hij zondag aanroeren? "Dat bedenk ik pas vandaag en morgen. De prille trouwplannen van het nageslacht van Oranje kan hij wellicht behandelen. Verder las ik in de krant dat een regeringscommissie wil dat de geschiedenisles weer wordt zoals vroeger, met jaartallen en feiten. Dat is natuurlijk een mooi aanknopingspunt voor Oranje."

Bent u niet bang dat de jeugd onder de dertig, die 'thematisch' onderwijs heeft genoten, niet meer weet wie Willem van Oranje is? "Daarom toon ik als opfrisser in de leader de aanslag te Delft van 10 juli 1584. Dat filmpje duurt veertig seconden dus dat moet zelfs de jeugd kunnen volgen."

In de jaren tachtig maakte de AVRO reeds een zeer gekostumeerde serie over Willem van Oranje. Denkt u dat u Jeroen Krabbé kunt doen vergeten? "Dat is maar de vraag. Mijn budget is in ieder geval een stuk bescheidener. Ik heb nog geen idee of het wat wordt, maar die spanning zoek ik juist op. De wendbaarheid is het mooie van televisiemaken, al wordt ze steeds meer teruggedrongen door al dat vergaderen over marktaandelen en netmanagers. Naast Waskracht is De bühne van De Bie een van de laatste plaatsen waar je de volledige vrijheid hebt om iets uit te proberen. Als het niets is, kan ik het idee na een paar keer weer weggooien."

De bühne van De Bie, zondag, Ned.3, VPRO, 20.30-21.00u.

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad