U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Betaal wat je ziet

DAVID DE JONG
Canal+ geeft sinds eind december in Amsterdam haar twee tv-zenders digitaal door. Na langdurige procedures met kabelaar UPC is begonnen met de vervangingsoperatie voor de circa 18.000 (nu nog analoge) abonnees. Canal+ zegt kabeldistributie belangrijk te vinden omdat zo'n 90 procent van de Nederlandse huishoudens zo bereikbaar is.

Canal+ zou ook graag breedbeeldfilmzender Canal+ 16/9, het filmkanaal CineCinemas, het erotische kanaal X-Zone en enkele betaal-per- keer-kanalen via de kabel aanbieden. UPC voelt hier echter weinig voor. Toezichthouder Opta oordeelde eerder al niet bevoegd te zijn over de invulling van capaciteit op de kabel. Canal+ probeert nu via een nieuwe procedure alsnog een breder aanbod dan de twee tv-zenders af te dwingen. De apparatuur van UPC Digital (het digitale kabelaanbod van UPC) en Canal+ gebruiken elk andere technieken, waardoor digitale UPC- abonnees geen toegang kunnen krijgen tot Canal+ en andersom.

Pay-per-view ook op satelliet?

Niet alleen in Amsterdam maar ook elders in Nederland wil Canal+ pay-per-view gaan aanbieden. Canal+ verwacht nog dit jaar bij kabelaar Casema daarmee te kunnen beginnen. Anders dan bij UPC zal de 'premiumabonnee' direct meer kanalen kunnen ontvangen. Hoewel de startdatum nog onbekend is, staat vast dat het pay-per-view-aanbod ook via de satelliet wordt aangeboden. Zo wordt de aanvoer geregeld en de verzameling zenders van Canal Digitaal enigszins verrijkt. De dienst zal echter alleen beschikbaar zijn voor bezitters van ontvangers met de eigen Canal+-software (Mediasat).

Het betaal-per-keer-aanbod zal waarschijnlijk vooral uit films bestaan. De prijs per stuk is nog onbekend, maar de rechten zijn volgens Canal+ 'geen probleem'.

RTBF Sat gaat niet door

Het internationale tv-kanaal dat de Franstalig-Belgische RTBF wilde lanceren gaat niet door. RTBF Sat zou een kanaal worden met het 'beste van' de binnenlandse zenders La 1 en La 2. Een wisseling van een ministerspost in de regering van Franstalig België is de belangrijkste reden voor het schrappen van de satellietplannen. Enkele programma's van de RTBF blijven beschikbaar via TV5 Europe.

RTBF Sat had wellicht kunnen bijdragen aan een andere beeldvorming over Wallonië, aangezien onlangs in een studie werd aangetoond dat de Vlaamse publieke omroep VRT relatief weinig aandacht besteedt aan het Waalse landsdeel.

De VRT-zenders zijn in heel Nederland verplicht op de kabel, terwijl de RTBF slechts te zien is in delen van Limburg, Zeeland en Noord-Brabant.

Einde analoge SKY Radio

SKY Radio, de oudste Nederlandse radiozender op de satelliet is eind januari gestopt met haar analoge uitzendingen. Daarmee is het punt bereikt dat alle op satelliet uitzendende Nederlandse zenders alleen digitaal uitzenden. SKY Radio zond meer dan 10 jaar analoog uit op de Astra 1 en is voortaan voor heel Europa digitaal ongecodeerd beschikbaar op de Astra 1G, 12.574 GHz. H. Symb. Rate 22.000 FEC 5/6.

Analoog Sky-pakket sneller weg

De Britse aanbieder van betaal- tv BSkyB versnelt de uitschakeling van tv-zenders van het analoge Sky- pakket. Eind januari stopten de Britse versies van FOX Kids, National Geographic, The Adult Channel en Granada Plus, eind maart zullen nog eens tien zenders worden uitgeschakeld, waarna eind juni het hele analoge Sky-pakket zal stoppen. BSkyB wil dat haar abonnees zoveel mogelijk op Sky Digital overgaan, dat reeds 4,1 miljoen abonnees telt. De vrijgekomen ruimte op de satelliet wordt vooral door Duitse zenders ingenomen. Zo is de alternatieve muziekzender Viva Zwei sinds vorige week op de Astra 1 analoog (11.303 GHz. H.) te zien èn digitaal (12.552 GHz. V. Symb. Rate 22000 FEC 5/6).

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2001

Veel gestelde vragen TV Plus


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad