U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Nederlandse Spoorwegen

Vakbond voor Machinisten en Conducteurs


Agent gewond bij NS-demonstratie

DEN HAAG, Een agente van de politie Haaglanden is vanmiddag bij het Mauritshuis in Den Haag gewond geraakt bij een demonstratie van NS-personeel. Zij is met nog onbekend hoofdletsel naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft twee personen aangehouden voor mishandeling en opruiing.

Ongeveer tweehonderd personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen demonstreerden namens 23 personeelscollectieven op het Plein bij de Tweede Kamer tegen 'de tucht van marktwerking'. Daarna wilden zij, tegen de afspraken met de politie in, naar het Binnenhof. De politiewoordvoerster zegt dat toen lichte schermutselingen plaatsvonden, met wat ,,duw- en trekbewegingen''. De agente raakte daardoor gewond.

Het is onduidelijk hoe lang de twee arrestanten vast blijven zitten. De officier van justitie bepaalt dat dinsdag laat in de middag.

De demonstranten boden leden van de Kamercommissie van verkeer een petitie aan. Daarvoor was de sfeer korte tijd grimmig. ,,Het personeel staat met de rug tegen de muur, de treinen zijn te vol en er is te veel agressie. We willen geen Engelse toestanden.'' De demonstranten duidden daarmee op onveilige situaties op het Britse spoor. Verder verklaarden zij er in het belang van de reizigers te staan.

De lucht klaarde op toen de actieleiders de demonstranten opriepen in kleine groepjes weg te gaan en het niet verder uit de hand te laten lopen. Dat gebeurde rond twee uur. Ook Kamerlid G. Leers (CDA) riep de actievoerders op het vooral rustig te houden. (ANP)

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad