U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Raad voor Cultuur

Ministerie van Cultuur


Dirigent Haenchen over de orkestnotitie

'Als dit plan doorgaat, vertrek ik'


Dirigent Hartmut Haenchen neemt ontslag als zijn orkest slachtoffer wordt van de bezuinigingen.

Door KASPER JANSEN

AMSTERDAM, 6 FEBR. Dirigent Hartmut Haenchen en zijn Nederlands Philharmonisch Orkest geven enkele concerten op het Arts Festival in Hongkong, terwijl in Den Haag wordt gewerkt aan de inkrimping van het orkest met dertien volledige banen, zoals de commissie-Hierck gisteren voorstelde. "Als er wordt bezuinigd, stap ik op als chef-dirigent", zei Haenchen in september vorig jaar. En dat zal hij dan ook doen, zo bevestigt hij consequent vanuit Hongkong, "tenzij de Tweede Kamer niet met het advies akkoord gaat." Vijftien jaar is Hartmut Haenchen de hard werkende chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het ontstond uit een moeizame fusie van het Amsterdams Philharmonisch Orkest, het Utrechts Symphonie Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Het orkest, dat de afgelopen jaren sterk aan prestige heeft gewonnen, begeleidt in verschillende formaties voorstellingen van de Nederlandse Opera en geeft concerten in Amsterdam en Utrecht. Haenchen leidt onder andere een opzienbarende drie seizoen durende Mahlercyclus. Mahlers Derde en Vierde symfonie klinken nu ook in Hongkong.

"Als deze bezuinigingen doorgaan, wordt alles wat ik heb opgebouwd, kapotgemaakt. De afgelopen jaren heeft het orkest nooit een structurele subsidieverhoging en salarisverhoging gehad, terwijl Amsterdam een dure stad is om te wonen. Zelfs de inflatie is niet gecompenseerd, zodat we nu 40 procent minder hebben dan vroeger. Bij de commissie heerst ook een misverstand over onze omvang. Van de oorspronkelijke 143 volledige banen hebben we er nog maar 125, en als we nog anderhalf miljoen moeten bezuinigen, verdwijnen er nog dertien of vijftien. We worden dan met al onze taken gedegradeerd tot de omvang van een provinciaal orkest. Wanneer we met losse vervangers moeten werken, komt dit plan nog duurder uit.

"Ik ben bereid om ook zware tijden mee te maken, maar op een gegeven moment houdt het op. Als dit plan doorgaat, vertrek ik ergens volgend jaar. We moeten uitrekenen wat de Mahlercyclus kost, misschien moet die worden afgebroken. Ook bij de Nederlandse Opera worden plannen onzeker, zoals de uitvoering van Die Soldaten van Zimmermann. Het gaat niet om mij, ik vind het heel jammer voor Amsterdam en Nederland. Ik zie het heel zwart."

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad