U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Lijst slapende bankrekeningen

Einstein en Freud hebben banktegoed


ZÜRICH, 6 FEBR. Albert Einstein en Sigmund Freud staan op een tweede lijst met de namen van 20.825 mensen die een slapende Zwitserse bankrekening hebben en die vermoedelijk toebehoorde aan slachtoffers van de holocaust.

De lijst is gisteren door Zwitserse banken op internet (www.dormantaccounts.ch) gezet. De banken hebben niet kunnen achterhalen of de Duitse fysicus en de Oostenrijkse grondlegger van de psycho- analyse de echte rekeninghouders waren, of dat het naamgenoten betreft.

Veel mensen die door de nazi's werden vervolgd, hebben getracht (een deel van) hun bezittingen veilig te stellen via geheime Zwitserse bankrekeningen. De lijst met namen markeert een nieuwe fase in de pogingen die de Zwitserse banken de afgelopen jaren, onder druk van de internationale gemeenschap, hebben ondernomen om niet-opgeëiste tegoeden uit de oorlogstijd aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen te doen toekomen. Ze hebben voor die claims enkele miljarden guldens uitgetrokken. Rekeninghouders en erfgenamen krijgen zes maanden de tijd claims in te dienen.

Een commissie onder leiding van Paul Volcker, oud-voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, had aanvankelijk een lijst met 54.000 rekeningen met 'oorlogstegoeden' bij 59 Zwitserse banken aangelegd. Daarvan bleven er uiteindelijk ongeveer 36.000 over. De Zwitserse banken publiceerden in 1997 een lijst met 16.000 namen. De namenlijst van gisteren completeert de bekendmaking. (Reuters)

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad