U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer

Limburg


Groeiend verzet tegen Maasplan en grindwinning

Door onze redacteur JOEP DOHMEN
MAASTRICHT, 6 FEBR. Het grootschalige plan om de Maas in Zuid-Limburg tegen overstromingen te beveiligen en natuurlijker te maken, stuit op massaal verzet. De maatschappelijke en politieke weerstand in Limburg groeit nu het vooral om een mammoetontgronding blijkt te gaan.

Vanmorgen besloot de vereniging Natuurmonumenten, een partner in de uitvoering van het zogenoemde Grensmaasplan, alle werkzaamheden voor het plan op te schorten. Natuurmonumenten deed dat na overleg met Staatsbosbeheer, de Milieufederatie Limburg en Het Limburgs Landschap.

Bij de vier natuur- en milieuorganisaties bestaan grote zorgen, aldus adjunct-directeur C. Molle van Natuurmonumenten. "Wij eisen van de overheid dat het plan voldoende natuur oplevert en dat rekening gehouden wordt met milieu-aspecten. Wij willen geen onbeperkte grindwinning in de Grensmaas (de Maas tussen Maastricht en Maasbracht, red). Bovendien moet er een toezegging komen dat het plan integraal wordt uitgevoerd. Het moet zeker zijn dat er gaandeweg niet nog meer natuurontwikkeling verdwijnt."

Vorige week werd het plan ook al kritisch ontvangen in Provinciale Staten. Verschillende fracties zijn bang voor jarenlange overlast voor de bevolking. Gisteren kondigde het Federatief Verband tegen Ontgrindingen aan het plan tot aan de Raad van State te zullen aanvechten. Ook de Maasgemeente Sittard-Geleen-Born heeft kritiek, net als de Limburgse landbouworganisatie LLTB. Die is tegen het verlies van nog meer agrarische grond.

De kritiek barstte vorig week los nadat details bekend werden van een compromis dat provincie en rijk gesloten hebben met het consortium Grensmaas BV - de groep aannemers en baggeraars die het project uitvoert. Omdat de rijksoverheid geen geld wil stoppen in de uitvoering van het 1,2 miljard kostende plan, moet het betaald worden met de opbrengst van het grind in de bodem. Het consortium, eigenaar van 400 hectare grond in het plangebied, dwong in slepende onderhandelingen de overheid tot verregaande concessies. In het compromis is geen maximum meer gesteld aan de af te graven hoeveelheid grind en zijn de winlocaties met eenderde uitgebreid. Daarmee wijkt het plan af van de oorspronkelijke opzet. "De uitgangspunten gaan helemaal op hun kop", zegt woordvoerder H. Bemelmans van de Milieufederatie Limburg. "Veiligheid moet hier betaald worden met de opbrengst van grind. Daarom moet er zoveel gebaggerd worden."

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad