U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Serie A

Een Serie A vol valse paspoorten


De paspoortenaffaire in het Italiaanse voetbal breidt zich uit. Tegen 24 spelers en zeven clubs loopt een onderzoek. Kranten praten over een van de grootste schandalen in de Serie A.

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 6 FEBR. Een paar Poolse douane-beambten staan aan de wieg van steeds groter wordend schandaal in het Italiaanse voetbal: dat van de valse paspoorten. Door te rommelen met papieren proberen spelers van buiten de Europese Unie de beperkingen voor het inzetten van niet- Europese spelers te omzeilen.

Toen Udinese in september een uitwedstrijd voor de UEFA-cup moest spelen in Polen, werden twee Braziliaanse spelers van Udinese, Warley en Alberto, aangehouden. Ze hadden behalve een Braziliaans ook een Portugees paspoort. Maar dat bleek vals te zijn.

Het was niet het eerste geval van paspoortfraude. Een paar maanden eerder was een rechter in Rome een zaak begonnen tegen Juan Sebastian Véron, de Argentijnse ster van Lazio. Die had een Italiaanse paspoort weten te bemachtigen. Maar de documenten die moesten bewijzen dat hij voorouders had gehad die vanuit Zuid-Italië naar Argentinie waren geëmigreerd, bleken vals te zijn.

De openbare aanklager in Udine, Paolo Vern, vermoedt dat er meer aan de hand is. Dat idee wordt versterkt als clubs zelf in bepaalde gevallen besluiten om een paspoort waarmee een speler aankomt, niet te vertrouwen. Zo laat AS Roma de Braziliaan Assunçao inschrijven als niet-Europeaan, omdat de club vraagtekens heeft over zijn Portugese paspoort. Juventus verwijst de Griekse papieren van de Uruguayaan O'Neill naar de prullenbak. En AC Milan stapt met met tweede, Portugese paspoort van zijn Braziliaanse doelman Dida naar de justitie.

Een goed paspoort kan voor een speler het verschil betekenen tussen spelen of op de bank zitten, of zelfs tussen een contract krijgen of niet. Clubs uit de Serie A mogen vijf niet-Europese spelers onder contract hebben en mogen er maar drie tegelijk opstellen. Overigens heeft een rechter in Milaan in november bepaald dat het onderscheid tussen speler van binnen en buiten de EU moet vervallen. De nieuwe regels moeten volgend seizoen van kracht worden.

Officier van justitie Vern heeft bij de voetbalbond een lijst opgevraagd van alle spelers van buiten de Europese Unie om hun papieren te controleren. Bij 24 spelers staan nu vraagtekens. Het gaat om spelers als Cafu en Aldair (AS Roma), Chamot (AC Milan), Mihajlovic (Lazio) en Sosa (Udinese). De best-betaalde speler uit de Serie A, de Uruguayaan Alvaro Recoba van Inter, kreeg vorige week te horen dat hij in de vaderland de papieren moet halen voor een verblijfsvergunning, omdat zijn Italiaanse paspoort vervalst is.

Met uitzondering van Lazio (de zaak Veron) zijn de clubs zelf tot nu toe buiten schot gebleven. In zes steden is het openbaar ministerie begonnen met een onderzoek, maar dat richt zich vooralsnog op de spelers.

Er blijkt op verschillende manieren te zijn gesjoemeld. Sommige Brazilianen hebben vervalste Portugese paspoorten die in Lissabon zijn afgegeven door een niet bestaande politie-officier Ferreira. Er zijn ook valse Italiaanse paspoorten in omloop. In andere gevallen is een paspoort wel door de bevoegde autoriteiten afgegeven, maar kloppen de papieren niet die een band met Europese voorouders moeten bewijzen.

In dat laatste verband wordt vaak de naam genoemd van Barend Krausz, voormalig manager van Roberto Baggio. Hij bemiddelt voor veel clubs uit de Serie A in zaken die Latijns-Amerikaanse spelers betreffen. Krausz heeft verteld dat hij via zijn vrouw, een Argentijnse, bureautjes in Argentinië heeft ingezet voor speurtochten naar Europese voorouders. Hij claimt niets te weten van eventuele fraude daarmee. Banden tussen Argentinie en Italië zijn niet moeilijk te vinden, want met name in het begin van de eeuw was er een grote emigratiestroom van vooral Noordoost-Italië naar Argentinie.

Volgens La Repubblica is dit een van de grootste schandalen van de afgelopen jaren in het Italiaanse voetbal. De krant claimt dat clubs en spelers wisten dat er op grote schaal fraude werd gepleegd met paspoorten, maar dat iedereen zijn mond hield.

De Italiaanse voetbalbond kijkt de zaak voorlopig aan. Over eventuele sancties tegen spelers en clubs is nog geen besluit genomen. Dit tot grote irritatie van Fabio Capello, de trainer van AS Roma. "Onze federatie is de enige die geen maatregelen heeft genomen aangaande het klassement van wie vals heeft gespeeld, zei hij zaterdag. "In Frankrijk zijn ze betrapt, in Engeland zijn ze betrapt, en ze zijn meteen bestraft door een paar punten in mindering te brengen. Maar zoals altijd slagen wij erin om uit te stellen naar het volgende jaar wat meteen moet gebeuren. We slagen er nooit in om ergens voor te laten betalen."

Capello vindt dat Lazio met een paar punten moet worden gestraft en zo het kampioenschap van vorig jaar ontnomen moet worden, wegens de fraude met het paspoort van Véron. Vorig jaar stond hij geregistreerd als Europese speler, terwijl Lazio hem voor alle zekerheid dit seizoen heeft laten inschrijven als een speler van buiten de Unie.

Lazio heeft een schadeclaim ingediend bij Capello, omdat de aandelen van de club na zijn uitval met drie procent zijn gedaald op de beurs. De voetbalbond houdt zich stil. En openbare aanklager Vern laat weten dat hij niet verwacht klaar te zijn met zijn onderzoek vóór het einde van het seizoen.

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad