U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Illegale krant van daklozen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 FEBR. In onder meer Den Haag, Utrecht en het zuiden van het land is een onofficiële daklozenkrant gesignaleerd, het Daklozenwoord. Volgens de 'officiële' straatkranten is hier sprake van oplichting. "Er staat in deze krant geen goede informatie over daklozen en het geld komt - voor zover wij weten - ook niet terecht bij daklozen", aldus hoofdredacteur Peter ten Cate van van het Utrechtse Straatnieuws.

Het Daklozenwoord wordt volgens het colofon in Brussel gedrukt en verspreid in Nederland, België en Frankrijk. De krant kost drie gulden. De verkopers zijn voornamelijk Oost-Europeanen.

Volgens Ten Cate worden de vaste lezers van het Straatnieuws op het verkeerde been gezet. "Wij krijgen veel telefoontjes van mensen die het Daklozenwoord hebben gekocht en vragen waarom wij onze krant zo veranderd hebben."

Dat het maken van een straatkrant commercieel interessant is voor copycats, verbaast Robert-Jan Rueb, hoofdredacteur van het Haags Straatnieuws, niet. "Het maken en drukken van een straatkrant in een oplage van 100.000 exemplaren zal, als je de copy gratis van internet plukt, misschien zo'n 20.000 gulden kosten. Als je de kranten voor drie gulden per stuk verkoopt, heb je 300.000 gulden aan inkomsten. Voor onze krant betalen de daklozen ons één gulden 25. Het geld wat ze er mee verdienen mogen ze zelf houden. Maar onze productiekosten liggen natuurlijk hoger. We worden er echt niet rijk van."

NRC Webpagina's
6 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad