|
|
NIEUWS
TEGENSPRAAK
SUPPLEMENT
DOSSIERS
ARCHIEF
ADVERTENTIES
SERVICE
|
NIEUWSSELECTIE
|
Danielle Lunenborg wordt hoofdredacteur
VPRO
'Internet hoort bij televisie'
ROTTERDAM, 3 FEBR. Na een interbellum van enkele maanden heeft de VPRO een nieuwe hoofdredacteur televisie gevonden. Danielle Lunenborg, nu hoofd jeugdtelevisie, stapt per 1 april over.
Uw voorganger, Hans Maarten van den Brink, zei in september dat zijn omroep op zoek was naar een "warmvoelende, zwarte vrouw". Dat is deels bewaarheid. "Misschien ben ik wel een zwart voelende vrouw, wie zal het zeggen." Of bent u de "communicatief begaafde, uitdagende, cultureel, wetenschappelijke én maatschappelijk onderlegde kanjer", uit de advertentietekst?
"Ik voldoe aardig aan dat profiel, ja." De keuze voor een vrouw is opmerkelijk. De VPRO staat bekend om zijn haantjescultuur. "Daar heb ik tot nu toe nooit last van gehad. Maar ik denk ook nooit in termen van 'mannen' of 'vrouwen'. Ik spreek van 'mensen'." Hier en daar klinkt verbazing door over uw benoeming. U zou niet communicatief genoeg zijn. "Is dat zo? Dat verbaast mij. Ik werk ruim elf jaar bij de VPRO en heb die klacht nog nooit gehoord. Eerder het tegendeel." Hoe zou u uw eigen leiderschapsstijl omschrijven? "Open, transparant. Ik luister graag, ben niet te beroerd om pijnlijke beslissingen te nemen."
U had sterke tegenkandidaten, onder wie VPRO-programmamaker Peter van Ingen. Waarom viel de keuze op u? "Ik heb mij niet beziggehouden met mijn tegenkandidaten. Maar waarom ik? Dat moet u aan de benoemingscommissie vragen." Gesolliciteerd of gevraagd? "Gesolliciteerd." En waarom? "Het gekke is: ik zie mezelf niet als een carrièremens. Ik denk nooit: daar moet ik over vijf jaar zitten, qua status en inkomen. Ik voelde me bij Villa Achterwerk als een vis in het water. Maar ik heb in dit vak wel veel ervaring. Dan rijst de vraag: waarom niet?" Bijvoorbeeld omdat de overstap van VPRO-jeugdtelevisie naar hoofdredactie VPRO-tv vrij groot is. "Ik begrijp die reactie. Anderzijds kun je ook stellen dat bij Villa Achterwerk afgezien van de actualiteiten alle genres werden beoefend: drama, amusement, documentaires. Ik ben dus tamelijk ingeburgerd." Anders dan uw voorganger staat u bij de VPRO bekend als een vernieuwer. Wat moet er volgens u veranderen binnen de omroep? "Daar wil ik nog niet veel over zeggen." Uw grootste uitdaging dan? "Ervoor te zorgen dat de VPRO zich, ondanks die nieuwe Concessiewet, goed kan profileren de komende jaren. Er is genoeg potentieel aanwezig." Als hoofd VPRO-jeugdtelevisie maakte u zich hard voor een sterke koppeling tussen internet en televisie. Wilt die trend als hoofdredacteur voortzetten? "Absoluut. Internet en televisie komen steeds meer samen. Op dat vlak liggen grote kansen. Ik beschouw de VPRO op dit punt zeker als een pionier." Bij zijn afscheid zei Van den Brink tegen deze krant "De VPRO is opener geworden, jonger, minder in zichzelf gekeerd." Mee eens? "Mee eens. Maar het kan zeker beter."
|
NRC Webpagina's 3 FEBRUARI 2001
|
Bovenkant pagina |
|