U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Noodrem' van overheid bij veiling radiofrequenties

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 FEBR. De overheid zal bij de veiling van radiofrequenties voor commerciële zenders, eind juni, worden toegerust met een 'noodrem-procedure'. Ze wil zo de mogelijkheid tot samenspanning tussen bieders beperken en flexibel kunnen reageren op onvoorziene omstandigheden.

Het is één van de lessen die het Ministerie van Verkeer en Waterstaat trekt uit de veiling van UMTS-frequenties, vorige zomer.

Deze veiling van etherruimte voor mobiele telefonie lokte kritiek uit, omdat de opbrengst in Nederland relatief laag uitviel in vergelijking met andere landen. Bij de veiling van juni is 'opbrengstmaximalisatie' een expliciet doel, aldus het kabinet gisteren in een brief aan de Kamer. Bij UMTS stond een faire en soepele verdeling voorop.

De 'noodrem' bestaat uit drie maatregelen. Op de eerste plaats wordt de informatie die bieders van de veilingmeester krijgen verminderd. Zo wil het ministerie de mogelijkheid van deelnemers om samen te spannen beperken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt nog gesprekken die deelnemers Telfort en Versatel tijdens de UMTS-veiling hebben gehad.

Deelnemers kunnen worden geschorst als zij de veiling verstoren. Ook krijgt staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) de mogelijkheid om de veiling op te schorten. Deze twee regels golden overigens ook al voor UMTS.

De overheid veilt deze zomer drie pakketten frequenties. Acht landelijke FM-pakketten komen op de markt, waarvan er één gereserveerd is voor een nieuwszender. Vervolgens worden frequenties voor regionale FM-zenders geveild en tot slot AM-frequenties.

Voor de veiling van de landelijke FM-pakketten, de meest begeerde, geldt dat bij een te gering aantal deelnemers de verkoop bij opbod wordt vervangen door het uitbrengen van een eenmalig bod. Vlak voor de UMTS- veiling daalde het aantal deelnemers plotseling dramatisch, waardoor de concurrentie afnam. Bovendien geldt nu per kavel een minimumprijs. In Den Haag circuleert officieus een bedrag van 20 miljoen gulden per landelijk frequentiepakket. De veiling maakt deel uit van een grote herindeling van het radiospectrum.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad