U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Leerlingen basisschool scoren lager
Leerlingen op de basisschool scoren steeds slechter op de Cito-toets. Kinderen uit groep acht die de test moeten doen, haalden in 1999 gemiddeld twee tot drie punten minder op de Cito-schaal die loopt van 500 tot 550 punten, dan leerlingen die de toets in 1995 deden.

Gaddafi: bewijs onschuld Lockerbie
De Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren gezegd dat hij maandag het bewijs zal leveren dat Abdel Basset al-Megrahi, die woensdag in Kamp Zeist tot levenslang werd veroordeeld voor de aanslag op een PanAm-Boeing boven het Schotse Lockerbie in 1988, onschuldig is. Gaddafi zei dit bij de thuiskomst van de andere verdachte, Lamen Khalifa Fhima, die werd vrijgesproken van de aanslag, waarbij 270 mensen omkwamen.

IRT-schandaal ergert de Kamer
Het parlementaire onderzoek naar de erfenis van de IRT-affaire loopt dood. Onacceptabel vinden Kamerleden.

Barak is 'niet depressief'
De stembusslag van dinsdag in Israël leidt vrijwel zeker tot een nederlaag van premier Barak. Een briljante soldaat die faalde als politicus.

Moslims vergeten hun eigen rituelen
Rituelen onder Turkse, Marokkaanse en Surinaamse moslims verdwijnen of veranderen sterk als gevolg van de migratie naar Nederland. Dit concludeert onderzoekster N. Dessing in haar proefschrift Rituals of birth, circumcision, marriage and death among Muslims in the Netherlands, waarop zij aan de Universiteit Leiden hoopt te promoveren. Zij onderzocht de rituelen rond geboorte, besnijdenis, huwelijk en dood onder moslims in Nederland.

Amsterdam voert ambtseed in tegen corruptie
De gemeente Amsterdam gaat alle nieuwe ambtenaren een ambtseed afnemen en uitzendkrachten een geheimhoudingsverklaring laten ondertekenen. Dit wordt aanbevolen in het rapport Correct of corrupt? van de gemeente.

Ashcroft in VS toch op Justitie
De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van John Ashcroft tot minister van Justitie goedgekeurd met 58 tegen 42 stemmen. Tegenstanders vrezen Ashcrofts conservatieve standpunten, die hij in tot dusver in zijn politieke carrière heeft uitgedragen.

Parlement berispt president Wahid
Het Indonesische parlement heeft gisteravond besloten president Wahid schriftelijk te berispen voor zijn 'vermoedelijke rol' bij twee financiële schandalen. De president ontvangt binnenkort een memorandum daarover, dat mogelijk de eerste stap is in een afzettingsproces. Vanochtend zei Wahid dat er geen sprake van is dat hij aftreedt.

Gesprekken met Aalbers gestaakt
De onderhandelingen tussen Vitesse-sponsor Nuon en Karel Aalbers zijn definitief van de baan. De sponsor besloot daartoe nadat de vorig jaar afgetreden voorzitter van Vitesse weigerde de naam van zijn geheime investeerder te noemen.

'Concurrentie benzine blijft uit'
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vreest dat de benzinemarkt minder concurrerend wordt dan het kabinet voor ogen staat. Dit blijkt uit een advies van de NMa over de veiling van benzinestations die de staat gaat houden om de concurrentie te bevorderen.

Toneel wil overleg over 'Aïsja'
Het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam wil overleggen met internationale islamitische instituten, zoals de grootmoefti in Londen, om toestemming te krijgen voor het spelen van de omstreden opera Aïsja en de vrouwen van Medina. In Rotterdam en Marokko werd eind november geprotesteerd tegen het feit dat Aïsja, de jongste vrouw van de profeet Mohammed, op het toneel werd uitgebeeld.

Wethouder Den Bosch vertrekt
Wethouder A. Paanakker van Den Bosch is gisteren uit het college gestapt nadat de collegepartijen het vertrouwen in zijn partij, Bosch Belang, hadden opgezegd. Dat gebeurde na kritische opmerkingen van de fractievoorzitter van Bosch Belang over het functioneren van de burgemeester bij rellen vorig jaar.

Sneeuw
Morgen veel bewolking en sneeuwbuien, vanuit het zuidwesten overgaand in regen. Matige wind uit richtingen tussen zuid en oost. Temperatuur oplopend tot enkele graden boven nul. Vooruitzichten voor zondag t/m woensdag: wisselvallig met wat regen en oplopende temperatuur.


NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad