U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Veiling van frequenties voor radio
Het kabinet zal vanaf eind juni in drie opeenvolgende ronden radiofrequenties veilen voor commerciële omroepen, tot groot ongenoegen van de bestaande commerciële zenders.

'Als het zo zit... piep'
De kritiek op de Japanse premier Yoshiro Mori is inmiddels zo algemeen dat de regerende Liberaal Democratische Partij het nodig heeft gevonden censuur in te stellen binnen de eigen gelederen. Een lokale afdeling van de LDP in het noorden van Japan meende mogelijk verkiezingswinst te kunnen boeken door mee te gaan op de golf van Mori-kritiek.

Zwemelen voor hemelvorsers
De Zon schreeuwt, maar wij kunnen hem niet horen, zo leert ons de cd- rom Atlas van het zonnestelsel. De geluidsgolven zitten gevangen in de Zon en kunnen zich niet voortbewegen door het vacuüm van de ruimte. Zelfs als deze geluidsgolven wel door de ruimte konden bewegen zouden wij ze niet kunnen horen, omdat de frequenties onder het niveau van het menselijk gehoor liggen. De Zon is een orkest van meer dan een miljoen tonen, dat pas zal zwijgen als hij over zo'n zes miljard jaar zal uitdoven. Dan zwelt hij tot een rode reus, slokt Mercurius op, verschroeit de Aarde en eindigt als witte dwerg.

Lunenborg nieuw hoofd VPRO-tv
Daniëlle Lunenborg (43) wordt per 1 april de nieuwe hoofdredacteur van de VPRO-televisie. Dat heeft de omroep vandaag bekendgemaakt. Lunenborg werkt sinds 1989 bij de VPRO; aanvankelijk als plaatsvervangend hoofd filmzaken en vanaf 1990 als groepsredacteur jeugd. Ze volgt als hoofdredacteur de 43-jarige Hans Maarten van den Brink op. (ANP)

Sony begint internetbank
Het Japanse elektronicaconcern Sony begint met een online bank. Het concern heeft daartoe een aanvraag ingediend bij de Japanse autoriteiten. De internetbank krijgt de naam Sony Bank en richt zich voornamelijk op de gewone consument die online producten aanschaft. Zakelijke klanten kunnen niet bij Sony terecht. Het bedrijf hoopt in drie jaar tijd 400.000 klanten binnen te krijgen en winstgevend te zijn. Tachtig procent van de bank zal in handen van Sony komen. De overige 20 procent komt in het bezit van partners als de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Chase. Samen investeren zij zo'n 322 miljoen dollar (754 miljoen gulden) in de onderneming.

RecipeWeb failliet
Het internetbedrijf RecipeWeb is failliet. Oprichter Oscar van Dijk, die er zelf 1 miljoen gulden in had geïnvesteerd, heeft geen nieuwe investeerders kunnen vinden voor het 'interactieve kookboek' op internet. Vijftig mensen verliezen hun baan, van wie 38 in Nederland. De andere investeerders (samen 9 miljoen gulden) waren participatiemaatschappij Nesbic en Twinning, het initiatief van het ministerie van Economische Zaken.

Veiling tijdschriften VNU
Uitgever VNU gaat zijn divisies publiekstijdschriften, met onder andere Libelle, Margriet en Nieuwe Revu, en zijn educatieve uitgeverij Malmberg veilen. De zakenbanken Merrill Lynch en Deutsche Bank moeten een koper zoeken voor de tijdschriften en ABN Amro voor Malmberg. De belangrijkste kandidaatkoper voor de tijdschriften is het Duitse Bertelsmann.

Topman weg bij Terra Lycos
Bob Davis, bestuursvoorzitter van het internetportaal Terra Lycos, is gisteravond opgestapt. De Amerikaan was ontevreden over het gebrek aan autonomie ten opzichte van de Spaanse moedermaatschappij Telefónica. Behalve Davis treedt ook financieel directeur Ted Philip af. Terra Lycos maakte gisteren ook de jaarcijfers bekend. In 2000 werd een verlies voor rente, belastingen en afschrijvingen geleden van 348 miljoen dollar (814 miljoen gulden), tegen een verlies van bijna 85 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet steeg van 281 naar 526 miljoen dollar. (AP)

Winst Verizon stagneert
Het Amerikaanse mobiele telefonieconcern Verizon heeft vorig jaar een vrijwel onveranderde nettowinst behaald van 8 miljard dollar (18,7 miljard gulden). De omzet steeg van 59,2 miljard naar 63,4 miljard dollar. (ANP)

NVM volhardt in verzet tegen De Telegraaf
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) legt zich niet neer bij de uitspraak van het Haagse gerechtshof, dat de internetzoekmachine El Cheapo van De Telegraaf gratis de NVM-woningdatabank mag doorzoeken. De makelaarsvereniging is gisteren in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Daarnaast begint de NVM over dezelfde zaak een bodemprocedure bij de Amsterdamse rechtbank. De gang naar de Hoge Raad volgt op een uitspraak van het Haagse hof, dat vorige maand De Telegraaf in het gelijk stelde. Het hof vernietigde daarmee een vonnis van de Haagse rechtbank, dat eerder oordeelde dat De Telegraaf inbreuk pleegde op de rechten van de NVM. (ANP)


Het probleem met de huidige zoekmachines is dat vele ervan niet volledig, maar ook niet actueel zijn. Dit bemoeilijkt het zoeken naar een recent verschenen artikel. De site Findarticles.com kan uitkomst bieden. Hier worden artikelen uit meer dan 300 tijdschriften en kranten geïndexeerd. Niet alleen nieuws-, maar ook sport- en economie-stukken worden in het bestand opgenomen. Er is eveneens een ruim aanbod in entertainment.
(www.findarticles.com)

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad