U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Als plant verdwaald op aarde

DIRK LIMBURG
Met acteurs van Smack the Pony, Big Train, Drop the Dead Donkey en The Fast Show - waar anders dan op Fox zou je deze nieuwe komische sciencefictionserie The Strangerers verwachten. Zeker als je weet dat Robert Grant, de bedenker en schrijver ervan, een van de voormannen van Spitting Image was en samen met Doug Naylor tekende voor de grootste Britse cult sf-hit Red Dwarf.

En wanneer anders kun je zo'n serie verwachten dan juist in deze weken waarin niemand bij Fox nog weet welke kant het op moet en het grote wachten is op een nieuw met veel Veronica gevuld gezicht. Maar gelukkig heeft iemand van dat vaak geringschatte Fox goed opgelet en vorig jaar The Strangerers aangekocht en nu tussen alle wanorde op de buis weten te krijgen.

The Strangerers gaat over drie planten die vanaf een verre planeet de aarde komen verkennen. Hun voorbereiding bestaat - niet geheel origineel - uit kennis die ze hebben opgedaan uit tv-programma's uit de jaren vijftig. Om zich hier onopvallend voort te kunnen bewegen gaan ze vermomd als mens; in hun breedgeschouderde pakken zien ze eruit als maffiatypes uit een oude b-film.

Aliens die op aarde landen en een menselijke vorm aannemen en zich verbazen over onze zeden en gewoonten - het doet sterk denken aan de Amerikaanse serie Third rock from the sun (sinds 1997), maar het idee dateert volgens Rob Grant van voor die tijd. Maar toen hij een eerste uitgewerkt script bij de BBC inleverde, had die omroep net Third rock aangekocht en twee shows met dezelfde premisse leek wat te veel van het goede. Zo bleef het liggen tot de satellietzender Sky One het idee in 1999 oppikte. Voor Sky One was het de eerste keer dat het zelf een comedyserie liet maken. Sky is groot geworden met gekocht en herhaald werk. Voor de productie kreeg Grant 3 miljoen pond ter beschikking, een miljoen gulden per halfuur durende aflevering.

Ondanks een zware mediacampagne gericht op de doelgroep van 18- tot 35- jarige jongens werd de serie vorig jaar geen succes. De eerste aflevering was met 700.000 kijkers nog het best bekeken Britse comedydebuut op een satellietkanaal, maar het begin van een nieuwe reeks van de Amerikaanse serie Friends lokte in diezelfde tijd meer dan driemaal zo veel kijkers naar Sky One.

The Strangerers haalde het niet in Engeland. De kans op een vervolg is inmiddels erg klein en eigenlijk is dat wel terecht. Negen delen is wel voldoende. Er zitten te weinig grappen in en het tempo had hoger gekund. Toch is het de moeite van het kijken waard, al is het maar om de vele bijzondere Oost-Europese auto's die voor een wat onbestemd gevoel van tijd en plaats moeten zorgen.

Grappig zijn de onbeholpen loopjes waarmee de aliens zich voortbewegen en de consternatie die de dood van hun leider veroorzaakt bij de twee anderen - ze weten amper wat ze komen doen op aarde. Vermakelijk is ook de constante stroom van verzonnen woorden. Vooral de persiflage op de X-Files met de twee achtervolgende agenten - Sarah Alexander (van de vrouwen-sketchshow Smack the Pony) als een vereenvoudigde Scully en Mark Heap (van de Fast Show) als een dommere Mulder - helpen The Strangerers boven de komische middelmaat uit.

The Strangerers (pilot), Fox, 20.30-21.30u.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad