U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Den Haag

Iedermenstelt.nl


'Het CDA heeft keihard gemept'


Jacques de Milliano heeft besloten toch niet de vrijgekomen CDA-zetel in de Tweede Kamer te zullen bezetten. Ook de splinternieuwe partij 'Ieder mens telt' is alweer ter ziele. Medestander Arjo Klamer: "Hij was onvoldoende politiek dier om de vuile wind te kunnen trotseren."

Door onze redacteur GIJSBERT VAN ES

DEN HAAG, 29 JAN. Jacques de Milliano is dit weekeinde afgereisd naar een onbekende bestemming in het buitenland. "Hij wil de komende twee weken de wind 'ns even flink door z'n haren laten waaien", zegt zijn medestander Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie in Rotterdam. De Milliano zelf laat het bij een brief aan de Kiesraad en een vanmorgen verspreide schriftelijke verklaring, waarin hij meldt dat hij bij nader inzien toch niet als Tweede-Kamerlid wil terugkeren.

"De twijfel aan de integriteit van zijn persoon heeft hem echt pijn gedaan", blikt Klamer terug. "Hij zegt niet te kunnen werken met de beeldvorming die rondom zijn persoon is ontstaan. Het zou te veel een uphill battle zijn geworden."

Had hij daarmee vooraf geen rekening gehouden?

"Dat wel natuurlijk, maar we zijn zeer geschrokken van de felheid waarmee is gereageerd. Het CDA heeft echt keihard gemept en de reacties van de politieke pers logen er ook niet om."

Afgelopen weekeinde zei u nog te verwachten dat De Milliano niet zou zwichten voor de druk van buitenaf.

"Ja, ik dacht: als directeur van Artsen zonder Grenzen heeft hij zich in oorlogssituaties begeven. Hij heeft voor hetere vuren gestaan. Vorige week dinsdag wilde hij zich al terugtrekken. Toen is er overleg geweest met de groep rondom hem (Ieder mens telt, red.), waarbij hem is gezegd: nu moet je doorzetten. Hij heeft daarover nagedacht en vrijdag liet hij weten: ik doe het. Maar zaterdag zei hij definitief: ik doe het niet. Hij klonk daarbij tamelijk opgelucht.

"Ik heb natuurlijk begrip voor zijn beslissing, maar tegelijk vind ik het jammer. Ik beschouwde zijn actie als een interessant experiment: een geuzendaad, een welkome uitdaging van het establishment. Ik werd daarin bevestigd door de scherp afwijzende reacties. Wie zo krampachtig reageert, toont aan dat het systeem zich niet graag laat uitdagen."

Aan De Milliano zelf heeft het niet gelegen, kortom?

"Je kunt zeggen dat het hem niet is gelukt zijn eigen verhaal goed neer te zetten. Hij had een sterk verhaal, maar de bezieling, de gedrevenheid die hij daarbij voelde, is in de media niet overgekomen. Het is moeilijk na te gaan in hoeverre dat aan hem of aan de media heeft gelegen. Hij werd meteen weggezet in de hoek van anti-democratische zetelroof en van New Age-gezweef. Tegen dergelijke beelden valt niet op te boksen."

Hoe nu verder met de beweging 'Ieder mens telt'?

"Het was een groepje dat heel duidelijk was gekoppeld aan de Kamerzetel van De Milliano. We hadden allerlei boeiende plannen: met debatten op een website, met tweewekelijkse of maandelijkse discussiebijeenkomsten en zo. Nu die Kamerzetel niet doorgaat, is de wind uit het zeil van de beweging weggevallen. Het is een valse start geweest."

Er zijn volop nieuwe kansen: binnen anderhalf jaar zijn er Kamerverkiezingen.

"Ik denk dat De Milliano nu wel weer even genoeg heeft van de nationale politiek. Hij is de afgelopen anderhalve week niet bepaald gelukkig geworden van de ophef rondom zijn persoon. Kennelijk is hij toch onvoldoende een politiek dier om de vuile wind te kunnen trotseren."

Eén van de idealen was: de Kamer heeft onafhankelijke leden nodig, niet gebonden aan regeerakkoord en fractiediscipline. Bent u zelf beschikbaar om op een kieslijst met 'onafhankelijke kandidaten' te gaan staan?

"Nee, ik ben te zeer gehecht aan mijn wetenschappelijke onafhankelijkheid. Ik wil graag debatten losmaken, over de introductie van de euro bijvoorbeeld, en ik wil graag steun geven aan mensen die het gesloten politieke circuit willen openbreken. Maar het echte politieke werk zou niets voor mij zijn."


Zie ook:

De Miliano keert toch niet terug in Kamer (29 januari 2001)
De grenzeloze zoektocht van De Milliano
Jacques de Milliano keert terug (24 januari 2001)
Man met zetel (20 januari 2001)
De Milliano terug in Tweede Kamer, CDA is woedend (19 januari 2001)
'IJdeltuit De Milliano pleegt zetelroof' (19 januari 2001)
Afscheidsbrief '98: 'Alleen verder geen serieuze optie' (19 januari 2001)
Eerdere fractie-afsplitsingen (19 januari 2001)
CDA dreigt één zetel voorlopig te verliezen
De Milliano kiest voor eigen idealen (11 november 1998)
De Milliano wil CDA 'socialer gezicht' geven (4 oktober 1997)
'Ik ben een calculerende held' (4 oktober 1997)

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad