U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Den Haag

Iedermenstelt.nl


De Milliano na kritiek toch niet naar Kamer

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 29 JAN. De voormalige CDA'er Jacques de Milliano keert niet terug in de Tweede Kamer. "Een golf van kritische en afwijzende commentaren" heeft hem ervan weerhouden zich opnieuw als Kamerlid te laten beëdigen, zo stelt hij in een vanmorgen uitgegeven verklaring. "Ik had windkracht 8 verwacht: het werd windkracht 12."

De Milliano wilde als onafhankelijk lid in de Kamer terugkeren, nadat hij in november 1998 zijn zetel had opgegeven wegens een conflict met de CDA-fractie over het terugsturen van Bosnische asielzoekers. De Kiesraad had De Milliano vorige maand opnieuw de zetel aangeboden na het aangekondigde vertrek van CDA-vice-fractievoorzitter Ank Bijleveld. De Milliano maakte op 19 januari bekend dat hij in de Kamer wilde terugkeren, gesteund door een nieuwe beweging, 'Ieder mens telt'.

In zijn schriftelijke verklaring zegt De Milliano vanmorgen "diep getroffen" te zijn "dat mijn goede trouw in twijfel wordt getrokken". Hij heeft "vele reacties als grenzeloos grof en respectloos ervaren". Hij stelt vast dat "voornamelijk de procedurele controverse rond de zetel, geldkwesties en machtsvragen de discussie hebben gedomineerd". Zijn inhoudelijke motieven "zijn hierbij op de achtergrond komen te staan". De Milliano had aandacht willen vragen voor de internationale economische orde die er onder meer voor zou zorgen dat miljoenen mensen in de Derde Wereld levensreddende medicijnen niet kunnen betalen. Ook wilde hij een bijdrage leveren aan het overbruggen van de kloof tussen burgers en volksvertegenwoordigers. De Milliano: "Een politiek experiment, gestart met een frisse dosis naïviteit, veel enthousiasme en inzet, eindigt vandaag."

CDA-leider De Hoop Scheffer toonde zich vanmorgen "verheugd" dat De Milliano afziet van terugkeer in de Kamer. "Hij geeft hiermee aan dat hij niet doof is voor de geluiden uit de samenleving." De vrijgekomen zetel van de vertrokken CDA'er Bijleveld wordt volgende maand ingenomen door de voormalige Zutphense wethouder Marleen de Pater-van der Meer (50), die nu interim-directeur is van het vormingsinstituut Kerk en Wereld.

De Milliano was vanmorgen niet bereikbaar om een toelichting te geven. De Rotterdamse hoogleraar Arjo Klamer, die deel uitmaakt van de nieuw opgerichte beweging 'Ieder mens telt', spreekt van "een valse start" en beschouwt de steungroep rond De Milliano nu als ontbonden.


Zie ook:

De Miliano keert toch niet terug in Kamer (29 januari 2001)
De grenzeloze zoektocht van De Milliano
Jacques de Milliano keert terug (24 januari 2001)
Man met zetel (20 januari 2001)
De Milliano terug in Tweede Kamer, CDA is woedend (19 januari 2001)
'IJdeltuit De Milliano pleegt zetelroof' (19 januari 2001)
Afscheidsbrief '98: 'Alleen verder geen serieuze optie' (19 januari 2001)
Eerdere fractie-afsplitsingen (19 januari 2001)
CDA dreigt één zetel voorlopig te verliezen
De Milliano kiest voor eigen idealen (11 november 1998)
De Milliano wil CDA 'socialer gezicht' geven (4 oktober 1997)
'Ik ben een calculerende held' (4 oktober 1997)

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad