U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Poetry Book Society

Dossier Dichter des Vaderlands

Poetry International


Initiatief Komrij: poëzieclub

Door onze redacteur PIETER STEINZ
ROTTERDAM, 25 JAN. Gerrit Komrij, sinds vorig jaar Dichter des Vaderlands, heeft de oprichting aangekondigd van een poëzieboekenclub. Bij de opening van de door Poetry International, NRC Handelsblad en de NPS georganiseerde Gedichtendag 2001, in de Rotterdamse boekhandel Donner, ontvouwde hij vanochtend zijn plannen voor een Nederlandse pendant van de Britse Poetry Book Society, die de populariteit van poëzie in het Nederlandse taalgebied moet vergroten.

Een "samenzwering" noemt Komrij de Poëzieclub, die "zo snel mogelijk dit jaar" van start moet gaan. Leden van de club, die wordt opgericht onder auspiciën van Poetry International, ontvangen een kwartaalblad en krijgen geselecteerde dichtbundels met korting aangeboden. In het tijdschrift zullen volgens Komrij geen beschouwingen van dichters over dichters staan, maar enthousiasmerende stukken voor een breed publiek.

"De dichters moeten dichter bij de lezer komen," licht Komrij toe. "Figuurlijk maar ook letterlijk. Duizenden poëzieliefhebbers wonen niet in de buurt van een goede boekhandel, of weten niet welke dichters voor hen interessant zijn. Met ons kwartaalblad mobiliseren we lezers en als Dichter des Vaderlands heb ik ontdekt dat dat er veel meer zijn dan de pakweg zevenhonderd die nu wel eens een bundel kopen."

De Dichter des Vaderlands zal zelf als supervisor van de club en het clubblad optreden; een redactie heeft hij al gevonden, namen wil hij nog niet prijsgeven. Komrij: "Het zijn dichters van verschillend pluimage, maar over de grote lijnen zijn ze het eens. We moeten mensen niet kopschuw maken en ook niet op de knieën gaan zitten. Poëzie mag soms wat vergen, en dan luidt het devies: 'Ik snap er niks van, u snapt er niks van, maar we komen er samen wel uit'."

Komrij's voorbeeld is de succesvolle Poetry Book Club die al in 1953 door T.S. Eliot is opgezet. Net als in Engeland moeten de inkomsten van de Poëzieclub voor de ene helft uit ledencontributie en boekverkoop komen en voor de andere uit subsidies en sponsorgelden. Een medewerkster van Poetry International bevestigt dat wordt onderhandeld met diverse fondsen, en dat ernaar gestreefd wordt om in juni, tijdens de 32ste editie van het Rotterdamse poëziefestival, het clubblad te lanceren. De eerste boeken zullen begin volgend jaar geleverd worden, maar mensen die lid willen worden kunnen zich vanaf vandaag opgeven bij Poetry International: op de website van Gedichtendag (www.poetry.nl/gedichtendag) of per telefoon (010-2822777).

Behalve een poëzieboekenclub kondigde Gerrit Komrij vandaag ook een door hem op te zetten poëziereeks aan. Nog dit jaar moeten de eerste twee bundels uitkomen in een serie die jaarlijks met vier titels zal worden aangevuld; twee van debuterende dichters en twee van vergeten dichters. De bescheiden boekjes (24 pagina's) krijgen een herkenbare vormgeving en worden regulier gedistribueerd, maar kunnen ook via de Poëzieclub worden besteld. De bundels moeten geproduceerd worden door wisselende uitgeverijen.

De Dichter des Vaderlands gaat de dichters voor zijn poëziereeks zelf selecteren. "We zien wel of mijn opvolger over vier jaar enthousiast genoeg is om de verantwoordelijkheid van de reeks over te nemen," zegt Komrij, die bij zijn werk als bloemlezer van Nederlandstalige en Zuid-Afrikaanse poëzie genoeg kandidaten voor de 'vergeten dichtersreeks' zegt te zijn tegengekomen. Komrij is ook niet bang voor de stapels manuscripten van beginnende dichters die zijn Portugese brievenbus zullen vullen. "Ik heb jarenlang ervaring als redacteur van poëzietijdschriften. Ik kan aan de achterkant van het papier waarop getypt is al zien of de voorkant de moeite waard is."

Vanavond wordt in het kader van de Landelijke Gedichtendag in De Balie in Amsterdam bekendgemaakt welke bundels genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs 2001. Die bundels zijn De sok weer aan van Astrid Lampe, Zeehond graag van Marjoleine de Vos, Glans/Feux van Paul Claes, De weg naar Egypte van Gertrude Starink, Mythologieën van Kees Ouwens, Een tuil zeeanemonen van Patty Scholten en Tussen de gebeurtenissen van Martin Reints. In de jury van de prijs zitten dit jaar filosoof Theo de Boer, dichter Anneke Brassinga, recensent Elke Brems, publicist Kees Fens en Juan Heinsohn Huala van Stichting Dunya. De winnaar van de VSB Poëzieprijs, die eind mei bekend wordt gemaakt, ontvangt een bedrag van 50.000 gulden. De prijsuitreiking vindt plaats op 8 juni in De Rode Hoed in Amsterdam.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad