U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie voor Noord-Ierland

Millennium Dome


Opvolger Mandelson

Reid wordt minister voor N-Ierland

Door onze correspondent
LONDEN, 25 JAN. De Britse premier Tony Blair heeft gisteren John Reid, minister voor Schotland, benoemd als opvolger van Peter Mandelson, de gisteren afgetreden minister voor Noord-Ierland.

Mandelson moest opstappen toen uitkwam dat hij een Indiase zakenman die de Millennium Dome sponsorde mogelijk een Brits paspoort heeft bezorgd. Blair verdedigde gisteren in het Lagerhuis Mandelsons prestaties in Noord-Ierland, die hij "in de brede context van de geschiedenis" belangrijker noemde dan "de vergissing waarvoor hij nu de prijs betaalt". Mandelson zat tijdens het debat aan Blairs rechterhand en beantwoordde nog vragen over het verloop van het vredesoverleg. Hij zei eerder ontslag te nemen omdat door zijn schuld "verkeerde informatie" was vrijgegen, maar hij weigerde te accepteren dat hij "onzuiver" had gehandeld bij de paspoortaanvraag van de zakenman, Srichand Hinduja.

Noord-Ierse protestantse politici prezen Mandelson gisteren eveneens om zijn " redelijke" optreden in het afgelopen jaar. Hij schorste onder meer het Noord-Ierse zelfbestuur om het Goede vrijdag-akkoord te kunnen redden. Het katholieke Sinn Féin, dat hem beschouwde als een handlanger van de protestanten, was daarentegen blij met zijn vertrek. Mandelsons opvolger is de eerste rooms-katholieke minister voor Noord- Ierland. Hij moet de onderhandelingen voortzetten om de republikeinse paramilitairen hun wapens te laten inleveren. Als katholiek zou hij tevens goed in staat zijn de verhouding te verbeteren tussen Londen en Dublin, dat weinig ophad met Mandelson, sinds hij het zelfbestuur schorste.

Blair wisselde gisteren nog een paar posten. Brian Wilson, Reids tweede man, verhuisde naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij lost daar Peter Hain af als staatssecretaris, die naar het ministerie van Handel gaat. Hain geldt als een openlijk tegenstander van Britse medewerking aan National Missile Defense (NMD), een Amerikaans antiraketsysteem dat in de steigers staat.


Zie ook:

Rol sinister minister Mandelson definitief uitgespeeld (24 januari 2001)

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad