U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie voor Noord-Ierland

Millennium Dome


'Ik vind dat hij een groter man is dan zijn critici'


Het Lagerhuis debatteerde gisteren over het aftreden van minister voor Noord-Ierland, en afgevaardigde van Hartlepool, Peter Mandelson.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 25 JAN. Nadat premier Blair het Lagerhuis had ingelicht over het vertrek van minister Peter Mandelson opende oppositieleider William Hague de aanval: William Hague (oppositieleider): Nu de premier het historische succes heeft behaald dezelfde minister binnen 25 maanden twee keer te moeten ontslaan voor hetzelfde vergrijp, rijst de vraag of hij erkent dat de al zijn hele carrière durende afhankelijkheid van de right honourable [geachte] afgevaardigde van Hartlepool (Mr. Mandelson) een monumentale beoordelingsfout is geweest?

De premier: Ik rekende er weliswaar niet op dat de right honourable Heer elegant zou reageren op het terugtreden van mijn right honourable Vriend, maar ik zeg tegen de right honourable Heer en het Huis dat ik van mening ben dat het werk van mijn right honourable Vriend in Noord-Ierland zijn positie als Minister voor Noord-Ierland wel verdiend was. (...) Het is niet overdreven te zeggen dat ik betwijfel of het vredesproces in Noord- Ierland zo'n voortgang zou hebben geboekt zonder zijn toewijding. (...) Ik ben van mening dat hij een groter man is dan velen van zijn critici. (...) Mijn right honourable Vriend heeft [door zelf af te treden] juist gehandeld, hij heeft eerbaar gehandeld.

Mr. Hague: The right honourable Afgevaardigde van Hartlepool heeft juist gehandeld, maar het is betreurenswaardig dat het oordeel van de premier hem ertoe heeft gebracht dat twee keer te doen in één parlementsperiode. Strekt dit niet wijder dan de zaak van de right honourable Heer zelf, omdat hij cruciaal was voor alles wat de premier deed. Het was de right honourable Heer die de premier naar voren schoof, de right honourable Heer die de pers voor hem voorlichtte, de right honourable Heer die de minister van Financiën voor hem in de rug stak, de right honourable Heer die al zijn campagnes voor hem verzon.(...)

De premier: "Ik denk dat de oppositieleider dit grotendeels heeft geschreven voordat mijn right honourable Vriend aftrad, hij is alleen vergeten de tekst te wijzingen. Ik herhaal dat ik vind dat het goed was dat mijn right honourable Vriend terugkwam in de regering als de Minister voor Noord-Ierland. Ik geloof echt dat, in de gang der geschiedenis, zijn bijdrage aan dat proces zwaarder zal tellen dan wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd, hoe tragisch dat ook is. (...) Ik denk dat het optreden van de right honourable Heer hemzelf veel kleiner maakt dan dat hij iemand anders kleiner maakt. Wat betreft de rest van de onzin die de oppositieleider heeft gezegd, daar ben ik niet van plan op in te gaan.


Zie ook:

Rol sinister minister Mandelson definitief uitgespeeld (24 januari 2001)

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad