U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën Ierland

Europese Unie


Commissie pakt Ierland hard aan

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'
BRUSSEL, 25 JAN. De Europese Commissie heeft gisteren voor het eerst een lidstaat van de Unie tot de orde geroepen op het gebied van het financieel-economisch beleid. Ierland werd dringend gewaarschuwd zijn expansieve budgettaire en economische beleid aan te passen wegens het gevaar van oververhitting. De waarschuwing was verpakt in een formele, zogeheten 'aanbeveling'.

Indien de Europese ministers van Financiën de aanbeveling van commissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) overnemen tijdens hun Ecofin-raad op 12 februari, komt Ierland onder zware politieke druk te staan om het beleid te wijzigen. De Ierse regering verwerpt de kritiek.

Volgens de Commissie is het Ierse beleid "niet in overeenstemming" met de in de EU overeengekomen 'brede economisch-politieke richtsnoeren'. Ierland had volgens de gebruikelijke procedure in de eurozone zijn Stabiliteitsprogramma 2001-2003 voorgelegd.

De Commissie wijst er op dat de inflatie in Ierland vorig jaar is opgelopen tot 5,6 procent. Dat is ver boven het gemiddelde van ruim 2 procent in de eurozone. Toch voert Ierland volgens de Commissie een "expansief" beleid met verlaging van directe en indirecte belastingen en zeer sterke verhogingen van de overheidsuitgaven. De Ierse economie groeide vorig jaar met ruim 10 procent en de prognose voor dit jaar is 8,8 procent. Ierland heeft verder een budgetoverschot van ruim 4 procent van het bbp.

Volgens Eurocommissaris Solbes is het optreden van de Commissie tegen Ierland nodig "om de economische beleidscoördinatie tussen de deelnemers aan de euro te versterken". Hij wees op een mogelijke spill-over van economisch beleid.

Solbes maakt met zijn "aanbeveling" voor het eerst gebruik van artikel 99 van het Verdrag van Amsterdam, dat gaat over de coördinatie van economisch beleid tussen de EU-lidstaten. De Europese Commissie heeft overigens geen sancties om naleving van artikel 99 af te dwingen. Dit in tegenstelling tot het zogenoemde Stabiliteitspact, waarin de deelnemers van de euro onder meer hebben afgesproken dat het budgettekort de drie procent van het bbp niet mag overschrijden. Het Stabiliteitspact voorziet in financiële sancties bij overtreding. De Ierse regering verwierp gisteren de Brusselse kritiek. "Ik denk dat de Commissie zich vergist in de situatie in Ierland. De Ierse economie is een van de meest dynamische in Europa. De inflatie loopt terug en we vertrouwen erop dat dit doorgaat", aldus vice-premier Mary Harney.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad