U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Lucent schrapt 16.000 banen

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 25 JAN. Lucent Technologies, producent van apparatuur voor de telecommunicatiesector, zal een reorganisatie doorvoeren die het bedrijf 16.000 banen zal kosten. Dat heeft Lucent gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf beoogt 2 miljard dollar aan kosten te besparen door ongeveer 10.000 werknemers te ontslaan en productlijnen te beëindigen. Door enkele fabrieken te verkopen en hun activiteiten uit te besteden zullen nog eens 6.000 man verdwijnen. Aan het eind van het fiscale tweede kwartaal van Lucent zal hier in totaal 1,6 miljard dollar voor worden gereserveerd.

Lucent deed de bekendmaking gelijktijdig met het publiceren van de kwartaalcijfers over zijn fiscale eerste kwartaal, dat 31 december eindigde. Het bedrijf boekte een verlies van 1,02 miljard dollar bij een omzet van 5,84 miljard dollar omzet. Lucent had een jaar geleden over hetzelfde kwartaal pro forma een winst van 1,08 miljard en een omzet van 7,36 miljard dollar. In de tussentijd heeft het een divisie onder de naam Avaya verzelfstandigd. "Dit is een overgangsjaar", zei topman Henry Schacht gisteren bij de bekendmaking van de herstructurering. "Wij zijn van plan de veranderingen snel door te voeren. Tegelijkertijd zullen we mensen blijven aannemen in divisies die groeien." Lucent, dat nu nog 123.000 werknemers heeft, zal zijn divisie micro-elektronica binnenkort ook verzelfstandigen. Die gaat onder de naam Agere naar de beurs en neemt 16.500 man mee. Door het vertrek van nog eens 16.000 man na de reorganisatie zal het aantal werknemers eind dit jaar op 90.000 uitkomen.

De reorganisatie is enige tijd in de maak geweest en blijkt ingrijpender dan verwacht. De nieuwe topman Henry Schacht voorzag in december nog besparingen van 1 miljard dollar, maar heeft die nu verdubbeld.

"Het grote probleem met een massale herstructering is dat bedrijven het contact met hun klanten verliezen door dat ze met andere dingen bezig zijn", verklaarde analist Paul Sagawa van Sanford Bernstein tegen Reuters. Analisten klaagden er ook over dat Lucent weinig aanwijzingen gaf voor zijn resultaten in de rest van het jaar. Schacht zei dat de omzet per kwartaal zal toenemen, maar liet verder alleen weten dat Lucent qua resultaten aan het eind van boekjaar 2002 terug zal zijn op het niveau van het industriegemiddelde. Lucent is in 1996 ontstaan uit AT&T.

NRC Webpagina's
25 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad