U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Dossier Clinton


Bush neemt maatregel tegen abortus


WASHINGTON, 23 JAN. President Bush heeft het gebruik van federale subsidies voor organisaties op het gebied van geboortebeperking en family planning in het buitenland afgeschaft. Bush draait zo met een van zijn eerste maatregelen een besluit terug van zijn voorganger president Clinton, en herstelt het beleid zoals dat van kracht was onder het bewind van zijn vader.

Bush wil geen hulp geven aan internationale organisaties die abortus in het buitenland steunen door medische ingrepen, advies of lobby-werk. Volgens medewerkers van de nieuwe president gaat het om een eerste maatregel in een reeks bedoeld om een eind te maken aan het beleid uit het Clinton-tijdperk.

In een memo aan het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling, dat Amerikaanse hulp aan andere landen distribueert, schrijft Bush: ,,Het is mijn overtuiging dat het geld van de belastingbetaler niet gebruikt zou moeten worden om voor abortus te betalen, abortus aan te moedigen of actief te bevorderen hier of in het buitenland.''

Bush' maatregel kwam op het moment dat duizenden anti-abortus demonstranten in Washington de 28-ste verjaardag markeerden van het vonnis van het Hooggerechtshof in de zaak Roe vs. Wade waardoor abortus de facto legaal werd in de VS.

De nieuwe Witte Huis woordvoerder, Ari Fleischer, ontkende dat de president van plan is het besluit van het Hooggerechtshof terug te draaien. Eerder sprak ook Laura Bush, de nieuwe first lady, zich daar tegen uit. Fleischer zei: ,,Ik denk dat de inspanningen van de president in eerste instante gericht zullen zijn op die dingen die we voor elkaar kunnen krijgen. Er kan een reeks stappen genomen worden om abortus tot een zeldzame ingreep te maken. Eén daarvan is het actief bevorderen van adoptie, dus daarop zal de president zich richten.'' (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
23 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad