U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Galapagos Conservation Trust

Darwin Foundation

Galapagos

Virtual Galapagos


Galapagos eilanden bedreigd


QUITO, 22 JAN. De Galapagos- eilanden, de beroemde archipel voor de kust van Ecuador in de Stille Oceaan, worden bedreigd door olie. De olietanker Jessica strandde afgelopen dinsdag een paar honderd meter voor de kust van het eiland San Christóbal en is dit weekeinde olie gaan lekken.

Volgens het Ecuadoraanse ministerie van Milieu dreigt een van de grootste rampen voor de Galapagos-eilanden, beroemd om hun bijzondere dier- en plantensoorten, die een inspiratie vormden voor de evolutietheorie van Charles Darwin. Ecuador heeft het buitenland om hulp gevraagd bij de opruiming. De onder Ecuadoraanse vlag varende Jessica vervoerde bijna één miljoen liter diesel en bunkerolie die wordt gebruikt voor de vele toeristische boten die in het gebied rondvaarten organiseren. Ongeveer 655 duizend liter olie is in zee terechtgekomen, de rest bevindt zich nog in de tanker en de bemanning is bezig die in andere schepen over te pompen.

Met behulp van netten wordt geprobeerd de olie tegen te houden. Maar de reddingsacties hebben niet kunnen voorkomen dat een deel op de kust van de eilanden San Christóbal en Santa Fe is terechtgekomen. De schade voor dieren en planten is tot nu toe beperkt gebleven. Een groep zeeleeuwen is verontreinigd en een aantal vogels. Maar de dieren waar het eiland beroemd om is - een bijzondere pinguïnsoort, zee- en land-leguanen, een reuzenschildpad, een niet-vliegende aalscholver - hebben tot nu toe geen schade ondervonden. Milieuorganisaties hebben gezegd dat de scheepvaart in het gebied strenger gecontroleerd moet worden. De oorzaak van het stranden van de tanker is nog niet geheel duidelijk. De kapitein zou zonder de juiste kaarten door het plaatselijk zeer ondiepe gebied zijn gevaren. De kapitein bevindt zich nog op het eiland San Christóbal, maar is niet aangehouden. (Reuters )

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad