U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Dossier Clinton


Inauguratie Bush zonder dichter

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 22 JAN. Het ontbreken van een dichter bij de inauguratie van George W. Bush is een veeg teken. Dat stelt de Amerikaanse poëziekenner David Lehman in een recente bijdrage aan het internettijdschrift Salon.

Volgens Lehman heeft de Republikeinse president een opgelegde kans gemist om affiniteit met kunst en cultuur te tonen.

De eedaflegging van 'Dubya' Bush, afgelopen zaterdag, was de eerste sinds acht jaar die niet werd opgeluisterd door een speciaal geschreven gedicht. In 1993 las de zwarte dichteres Maya Angelou op de eerste dag van Bill Clintons presidentschap 'On the Pulse of the Morning'; vier jaar geleden was het de in Nederland minder bekende Miller Williams die als 'inaugural poet' optrad.

Lehman geeft in Salon toe dat het voor Bush moeilijk zou zijn geweest om een geschikte kandidaat-dichter te vinden; de meeste dichters in Amerika zijn Democraten. 'Een dichter of een poëzieliefhebber,' zo reageert de Pulitzerprijswinnaar Charles Simic in een e-mail aan Lehman, 'is in de ogen [van de Republikeinen] iemand die verraad pleegt aan alles waar ze voor staan: geld, macht en de National Rifle Association.'Andere door Lehman geraadpleegde dichters zijn het met Simic eens. De satiricus Tom Disch vraagt zich af welke dichter 'zijn lier aan Bush zou lenen' als het resultaat daarvan zou zijn dat hij of zij een paria zou worden onder zijn/haar gelijken.

Het aanzoeken van een dichter is dan ook een Democratische traditie. John F. Kennedy zette in 1961 de toon door Robert Frost 'The Gift Outright' (uit het hoofd) te laten reciteren; het gedicht werd gezien als de wegbereider van het nieuwe elan van de Kennedy-jaren. Ook Jimmy Carter liet in 1977 een dichter uit zijn eigen staat, Georgia, aantreden - zij het dat James Dickey minder indruk achterliet dan Robert Frost.

Lehman maakt in zijn stuk voor Salon duidelijk dat dichters op het Capitool veel goeds doen voor de verbreiding van de poëzie. Angelou werd een ster in het lezingencircuit; haar gedichten kwamen zelfs terecht in de Hollywood-film Poetic Justice met Tupac Shakur en Janet Jackson. Een paar maanden na haar inaugurele optreden werd een andere Afrikaans-Amerikaanse dichter, Rita Dove, tot poet laureate gekozen.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad